Филм “Титаник” након 25 година поново у биоскопима: Прича о судбоносној љубави и пропасти

Приредила: Илијана Божић
Филм “Титаник” након 25 година поново у биоскопима: Прича о судбоносној љубави и пропасти

БАЊАЛУКА - Прича о судбинском пару чија љубав почиње и завршава се на чувеном броду предратног доба “Титанику”, који 1912. године тоне односећи многе животе у дубине океана, прије 25 година освојила је срца гледалаца широм свијета, а од ове седмице филм је поново стигао у биоскопе широм наше планете у импресивној 4К резолуцији.

Филм је од јуче на репертоару бањалучког “Синеплекса Палас” и других биоскопа у држави и региону.

Након 25 година од настанка култног филма “Титаник” са Леонардом Дикапријем и Кејт Винслет у главним улогама, а у режији чувеног редитеља Џејмса Камерона, пред свјетску биоскопску публику долази нова верзија у 3Д формату и 4К резолуцији перфектног звука и кристално јасне слике.

Филм “Титаник” је епска акциона драма, настала по мотивима истинитог догађаја, доноси романсу даме из високог друштва Роуз и сиромашног момка Џејка. Иако су главни ликови и љубавна прича измишљени, у филму се појављују стварне историјске личности.

Радња филма почиње 1996. године када ловац на благо (Брок Ловет) са својим тимом у дубинама Атлантског океана у олупини брода “Титаник” трага за дијамантном огрлицом “Срце океана”. Када у сефу пронађу цртеж младе дјевојке која носи ту огрлицу и када тај цртеж објаве у новинама јавља им се стара госпођа која тврди да је она дјевојка са цртежа. Тако бака Роуз гледаоце одводи у давну 1912. годину, у луку Саутемптон одакле “Титаник” креће на своје прво путовање ка Њујорку, а заправо иде у пропаст.

Како би филм био вјеродостојан, Камерон је са својим тимом неколико пута ронио подморницом у дубине Атлантског океана како би снимио олупину “Титаника”.

Интересантно је да се свима добро позната сцена у којој вода силази низ велике степенице у главном салону могла снимити само једном, јер је екипа знала да ће вода уништити цијели сет. С друге стране, за већину сцена у којима путници упадају у море коришћени су плитки базени дубине од једног метра.

Такође, занимљиво је да је комода на којој је Роуз плутала у океану, вјеродостојна реплика оригинала који је преживио потонуће брода и изложена је у музеју у Халифаксу.

Тежило се да филм буде вјеродостојан па је тако у посљедњој сцени са Роуз и Џеком сат намјештен на 2.20, а то је стварно вријеме када је брод потонуо.

Важно је напоменути да Џејмс Камерон није само талентован режисер, јер се на снимању овог филма показало да је и веома талентован за цртање. Наиме, све оне цртеже који су у филму Џекови заправо је нацртао Камерон. И онда кад на филму видимо како Џек црта, кад је камера фокусирана на руке, то је опет Камерон. 

Овај славни редитељ снимио је те 1997. године ванвременски хит за који је освојио 11 награда “Оскар” од којих и престижну златну статуу у категорији за најбољи филм године.

Након првог приказивања 1997. године, “Титаник” је постао најуспјешнији филм свих времена и тренутно је трећи филм с највећом зарадом у свијету. Прича о потонућу луксузног прекоокеанског брода обишла је цијели свијет у рекордно кратком року, а многи филмски критичари се слажу како је “Титаник” и даље највећи филм икад снимљен.

О Џејмсу Камерону причало се и протеклих дана због успјеха његовог најновијег филма “Аватар: Пут воде”, који је тренутно на четвртом мјесту филмова с највећом зарадом икад.

Пјесма

Балада “My Heart Will Go On”, највећи хит у каријери Селин Дион, обиљежила је филм “Титаник”, а међу 11 награда које је филм освојио налази се и “Оскар” за најбољу пјесму која је поред тога освојила и “Златни глобус” и “Греми”. Текст је писао Вил Џенингс и то из перспективе особе у дубокој старости која се присјећа прошлости. Ипак, Камерону се није свидјела пјесма. Ни Селин Дион није жељела да сними ову нумеру, међутим њен супруг и менаџер Рене Анжелил наговорио ју је да сними демо верзију. Композитор Џејмс Хорнер је чекао тренутак када ће Камерон бити расположен и тада му је представио пјесму, а овај је након неког времена одобрио иако се бринуо да ће га критиковати јер је подлегао комерцијали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана