Филм "Страхиња Бановић" награђен и у Белигији

Срна
Foto: tanjug

БЕОГРАД - Награда за најбољи сценарио на управо завршеном 37. Међународном филмском фестивалу у Монсу у Белгији припала је Стефану Арсенијевићу, Бојану Вулетићу и Николи Дикреју за филм “Страхиња Бановић”, саопштили су данас продуценти.

"Ово је прва филмска награда коју сам икада добио и јако ми значи. Изузетно сам срећан што је делим са Стефаном и Бојаном, са којима сам заиста уживао у раду и изградио велико пријатељство. За награду су заслужни и многобројни мигранти који су поделили са нама своје животне приче. На том указаном поверењу смо им бескрајно захвални", рекао је поводом призања Дикреј.

Приказивању филма "Страхиња Бановић" у Монсу били су присуствовали глумац Ибрахим Ком, продуцент Жил Шанијел и редитељ Арсенојевић који је истакао да је посебно срећан због награде јер то значи да је "успео сценаристички експеримент спајања два наоко сасвим различита света, традиционалног српског и савременог мигрантског".

"Додатно сам почаствован што је председник жирија редитељ чије филмове веома волим”, истакао је Арсенијевић. “Страхиња Бановић” је модерна адаптација чувене српске епске песме, смештена у савремени контекст мигрантске кризе, а имао је светску премијеру прошле године на 55. Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима, где је освојио чак пет награда, укључујући и главну награду, Гран-при Кристални глобус за најбољи филм.

Арсенијевићев филм је до сада учествовао и на још 20 филмских фестивала попут оних у Пинђау, Каиру, Севиљи, Монпељеу, Солуну, Хаифи, Трсту и другим градовима света. Филм су подржали Филмски центар Србије, Фонд Савета Европе – Еуримаж, Филмски фонд Луксембург, Француски национални центар за филм, Бугарски национални филмски центар, Литвански филмски центар, Креативна Европа – МЕДИА и Влада Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана