Филм “Што се боре мисли моје” у биоскопима од 20. септембра: Живот и смрт кнеза Михаила

Миланка Митрић/агенције
Филм “Што се боре мисли моје” у биоскопима од 20. септембра: Живот и смрт кнеза Михаила

БЕОГРАД - “Што се боре мисли моје” нови је филм Милорада Милинковића, који ће премијерно бити приказан на Фестивалу глумачких остварења играног филма у Нишу од 26. августа до 1. септембра, а који у домаће биоскопе стиже 20. септембра.

Ово остварење говори о убиству кнеза Михаила Обреновића 1868. године, те о дешавањима прије тог трагичног чина.

Улогу Михаила Обреновића тумачи Драган Мићановић, док  улоге осталих историјских личности играју Милош Тимотијевић, Небојша Дугалић, Наташа Нинковић, Александар Срећковић Кубура, Тамара Крцуновић, Зоран Цвијановић, као и Лука Грбић, Јана Ивановић, Маја Чампар, Стојша Ољачић и други.

- У години када се бележи тачно два века од рођења кнеза Михаила на биоскопско платно стиже узбудљив историјски, политички трилер по сценарију Милорада Милинковића и Драгољуба Стојковића о атентату на једног од наших највећих владара, а који се догодио 1868. године на Кошутњаку - биљеже продуценти.

Снимање овог остварења почело је у јесен 2021. године, трајало је скоро пуних годину дана.

- Знамо извршиоце, не знамо налогодавце као у већини атентата. Узели смо себи за право да укажемо на оне силе за које мислимо да стоје иза тога - рекао је режисер Милинковић.

Филм је, са жанровске стране, рађен као политички трилер, али је важна љубавна нота која је значајан дио приче и осврће се на однос између кнеза Михаила и његове вјеренице Катарине Константиновић.

 - Има ствари које нису познате и никада се неће ни сазнати. Што се тиче познатих ствари, ми смо се апсолутно држали историјских чињеница, а што се тиче неких момената који нису расветљени, представили смо их онако како мислимо да су се одиграли. У том смислу нисмо се играли, све је тако могло да се догоди - наводи режисер.

Пјесма

“Што се боре мисли моје” је љубавна пјесма коју је написао српски кнез Михаило Обреновић кнегињи Клеопатри Карађорђевић. Подаци о томе да је пјесма посвећена управо њој откривени су прије 20 година, у оригиналном документу с посветом Клеопатри. Документ је написан на француском језику, штампан је у Бечу и представља нотни запис за клавир пјесме.

 

Што се боре мисли моје

Искуство ми ћутат' вели,

Беж'те сада ви обоје

Нек ми срце говори.

 

Први поглед ока твога

сјајном сунцу подобан

ранио је срце моје,

учинио робом га.

 

Да те љубим, ах, једина

целом свету казаћу,

сам' од тебе, ах, премила,

ову тајну сакрићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана