Филм “Star Trek: The Motion Picture” излази у новом руху: Авантура коју никад нећемо заборавити

Бранислав Предојевић
Филм “Star Trek: The Motion Picture” излази у новом руху: Авантура коју никад нећемо заборавити

ЛОС АНЂЕЛЕС - Први дио легендарне научнофантастичне франшизе “Стар трек” добија своје ново издање под називом “Star Trek: The Motion Picture Дирецтор'с Едитион”, које ће студио “Парамаунт” објавити у спектакуларном издању високе резолуције.

Као први дио франшизе који је направио скок са телевизије на велико платно и покренуо цијели серијал каснијих филмова, остварење је код љубитеља овог научнофантастичног серијала стекло култни статус у претходних 40 година.

Првобитно објављен давне 1979. године, први дугометражни филм који приказује авантуре посаде брода “Ентерпрајз”, на челу са капетаном Џејмсом Кирком (Вилијам Шатнер) и вулканцем Споком (Леонард Нимој), поново је окупио глумачку екипу оригиналне телевизијске серије и одвео ствари у мало више филозофском правцу, него што се то очекивало од ове франшизе.

У солидној режији оскаровца Роберта Вајса филм је захваљујући револуционарним специјалним ефектима био визуелна посластица за очи обожавалаца оригиналне серије уз култни слоган  “Људска авантура тек почиње”!

Вајсов филм је имао буџет од 44 милиона долара, а на таласу појачаног интереса публике за фантастику постигао је солидан резултат у биоскопима зарадивши 139 милиона долара, да би кроз ВХС и ДВД издања (посебно режисерску верзију из 2001. године) његов успјех само растао код публике и критике.

Продуцент Дејвид Фејн и стручњак за конзервацију филмских трака Мајк Матесино надгледали су рестаурацију, док се супервизор визуелних ефеката Дарен Дочетмен вратио како би помогао у вођењу шестомјесечног процеса реконструкције филма.

- Не бих могао бити поноснији и узбуђенији што сам завршио “Стар трек” филм у 4К верзији.  “Парамаунт” је понудио приступ оригиналним снимцима без преседана и изузетну подршку, а резултати су запањујући. Користећи најновија открића и иновације модерне филмске продукције, “Тхе Дирецтор'с едитион” верзија нуди данас много више него што је раније било могуће. То је авантура коју никада нећете заборавити - рекао је Фејн.

Како је најавио “Парамаунт” филм ће се емитовати на стриминг сервис “Парамаунт плус” 5. априла, док ће читав пакет у високој резолуцији бити доступан у септембру. Такође, један дио публике моћи ће ово ремастеризовано издање да гледа на великом екрану на дводневном окупљања обожавалаца названом “Fathom Events”.

Прича

Сценарио филма написао је Харолд Ливингстон, који је касније признао да је имао проблема због притисака од стране главешина студија, који су тражили више акције. Прича смјештена у 2270. годину открива мистериозни и неизмјерно моћни ванземаљски облак познат као В'Гер који се приближава Земљи, уништавајући све на свом путу. Адмирал Кирк преузима команду над недавно преуређеним звјезданим бродом “Ентерпрајз”, водећи га у мисију спасавања планете и утврђивања поријекла опасног свемирског ентитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана