Филм “Слагалица страве” по десети пут у биоскопима:Франшиза која је исјекла благајне

Бранислав Предојевић
Филм “Слагалица страве” по десети пут у биоскопима:Франшиза која је исјекла благајне

ЛОС АНЂЕЛЕС - Култна хорор франшиза “Слагалица страве” стигла је прије неколико дана у биоскопе са десетим наставком, скоро 20 година од када је први филм под тим именом започео стварање једног од највећих серијала у историји хорора.

Никсобуџетни филм у режији Џејмса Вана дебитовао је почетком 2004. године и постао неочекивани хит на благајнама, зарадивши на 1,2 милиона долара буџета импресивних 109 милиона долара. Услиједила је серија наставака који су изградили франшизу, која је до сада зарадила преко милијарду долара и створила читав талас имитатора.

Сам Ван, који је искористио успјех да ускочи у прву холивудску лигу режирајући како хорор филмове “Опсједнути”, тако и блокбастер хитове попут “Брзи и жестоки 7” или Аквамен”, рекао је да је све кренуло од изнуђене идеје да сниме јефтин филм, јер им нико није хтио финансирати идеје за филмове.

- Заиста је све произашло из наше жеље да снимимо заиста јефтин филм. Након година покушаја да покренемо филм, схватили смо да нам нико не даје новац за снимање. Шта је најјефтиније што можемо да урадимо? Два типа у једној просторији без прозора. Везаћемо их ланцима да не могу нигдје. Држаћемо их у соби уз једну тестеру. То је јефтино. То је све што имамо за тај новац - рекао је Ван.

Тандем не само да је написао сценарио, већ су снимили и кратки филм за 2.000 долара, што је било довољно да привуку пажњу продуцената из студија “Твистед” и да скрпе буџет од 1,2 милиона долара.

Филм почиње ни из ничега, са два странца везана у просторији без сјећања како су тамо стигли. Фотограф Адам (Ванел) и онколог Лоренс (Кери Елвес) покушавају да сложе дијелове приче у прљавом купатилу с крвавим, наизглед мртвим човјеком у центру собе и једном тестером. Приморани су да играју болесну игру убице прије него што буде прекасно, а излаз је одсијецање стопала јефтином тестером. Прича је допуњена ликовима попут Данија Гловера, који глуми детектива Тејпа, који је опсједнут покушајем да ухвати мистериозног убицу Џигсоа, којег је тумачио карактерни глумац Тобин Бел који је, у својим 60-им годинама.

Филм је дословно експлодирао у биоскопима, вишеструко повративши буџет, а контроверзне критике на рачун слашерског мучења жртве уз описе попут “садистичка порно туртура”, “јефтино крвопролиће” и слично, само су појачале маркетинг и интерес публике. Оригинал држи високе оцјене на сајтовима попут “ИМДБ-а” или “Ротен Томејтос” и углавном га публика оцјењује далеко боље од филмских критичара. Изродио је серијал који чини десет филмова, од чега су првих седам излазили у седам узастопних година, ширећи митологију око садистичког убице Џонија Кремера Џигсоа, који је постао једна од икона жанра попут Фредија Кругера или Мајкла Мајерса.

Без обзира на неколико најава око гашења серијала, десети филм је стигао у биоскопе и већ за први викенд зарадио је 29 милиона долара, чиме је покрио буџет од 18 милиона долара. Наравно, успјех значи да се већ проносе гласине о 11. наставку за јубилеј који стиже сљедеће године, а причу мање-више знате, соба, жртве, Џигсо и тестера, да реже по нервима публике и биоскопским благајнама.

Десетка

Режију и монтажу десетог наставка потписује Кевин Грејтерт, а сценаристи су Џош Столберг и Питер Голдфингер. У филму глуме Тобин Бел и Шејн Смит, који понављају своје улоге из претходних филмова. Смјештен између догађаја из првог (2004) и другог филма (2005), Џон Крамер путује у Мексико са надом да би га експериментални поступак могао излијечити. Међутим, убрзо се показало да је операција превара, због чега отима одговорне и подвргне их серији смртних замки. Филм има прилично позитивне критике, а многи су га описали као најјачи наставак послије првог филма и похвалили Белову изведбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана