Филм “Сјеверњак”, режисера Роберта Егерса, дочекан хвалоспјевима: Викиншки Хамлет у крви и блату Исланда

Бранислав Предојевић
Филм “Сјеверњак”, режисера Роберта Егерса, дочекан хвалоспјевима: Викиншки Хамлет у крви и блату Исланда

ЛОНДОН - Прве реакције на историјски еп “Сјеверњак”, нови филм култног режисера Роберта Егерса, експлодирале су на друштвеним мрежам након свјетске премијере у Стокхолму најављујући да публику чека узбудљива кинематографска вожња.

Филм “Сјеверњак” (“Тхе Нортхман”) је Егерсово треће дугометражно остварење које је услиједио након успјеха хорора “Вјештица”  и “Светионик” и представља крајње слободну адаптација Хамлета, пратећи Александра Скарсгарда као Амлета, викиншког принца, који жели да освети смрт свог оца у мраку, крви и блату средњовјековног Исланда. Глумачку екипу осим Скарсгарда чини звјездана поставка: Никол Кидман, Ања Тејлор-Џој, Итан Хок, Виљем Дефо и пјевачица Бјорк. Претходни трејлери и коментари режисера обећали су да ће испоручити дивљу акцију и узбуђење, подржане историјском прецизношћу и редитељевим заштитним знаком, огромном пажњом према детаљима. Филм је дочекан изузетно позитивним реакцијама, уз консензус критичара који се слажу да филм има маестралан епски обим, са сјајним изведбама глумачке екипе, посебно Скарсгарда. Критике су такође нагласиле импресивне визуалне елементе филма и сурову бруталност, те добар спој акционог спектакла и озбиљног понирања у викиншку митологију. Филм је инспирацију, осим у Шекспировом класику, потражио у исландским осветничким сагама, а косценариста уз Егерса је и Сјон Сигурдсон, исландски пјесник и романописац. Филм је снимљен на локацијама широм Сјеверне Ирске и Републике Ирске, уз врло тешке услове на сету гдје су глумци пролазили прави пако у блату и снијегу.

Са својим буџетом од 90 милиона долара, једногласно позитивним реакцијама критике и публике на премијери, филм би могао постати прави хит на биоскопским благајнама, задирући на терен који је филмове попут “Гладијатора” и “Храброг срца” учинио комерцијално успјешним иако сам аутор каже да је то и даље прилично чудан филм.

-”Сјеверњак” је умјетнички настројен, али уједно и комерцијални викиншки спектакл. Иако сам имао намјеру да снимим историјски еп сличан “Храбром срцу” или “Гладијатору”, он је некако остао на мојој чудној и мрачној  страни - рекао је Егерс. Иако се Егерс сматра једним од најбољих аутора савремене кинематографије, његови филмови су се раније борили да придобију ширу публику са обзиром на њихов често узнемирујући тон, мрачну атмосферу и јединствен стил. Ипак, уз помоћ звјездане глумачке екипе, већег буџета и таласа позитивних реакција са новим остварењем могао би да прескочи баријеру и постигне мејнстрим успјех. Филм долази у домаће биоскопе 14. априла док америчка премијера стиже нешто касније 22. априла.

Поријекло

Ово није први пут да Александар Скарсгард, глумац шведског поријекла, игра лик везан за скандинавске коријене.

Једна од улога која га је прославила као глумца јесте лик Ерика Нортмена, викинга који је постао вампир у славној “ХБО” серији “Права крв” , једном од највећих комерцијалних тријумфа модерне телевизије. У новом филму он глуми Амлета који као дјечак свједочи убиству свог оца, краља Аурвандила које је починио његов стриц Фјолнир. Након што му заробе мајку, краљицу Гудрун, он бјежи из родне земље и заклиње се да ће се осветити за све што му је у раној младости одузето.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана