Филм “Сиви човјек” браће Русо од петка на “Нетфликсу” VIDEO

Приредио: Бранислав Предојевић
Филм “Сиви човјек” браће Русо од петка на “Нетфликсу” VIDEO

ЊУЈОРК - Акциони трилер “Сиви човек”, који су режирала браћа Ентони и Џо Русо, са Рајаном Гослингом у главној улози биће објављен на “Нетфликсу” у петак.

Филм је ограничену биоскопску дистрибуцију започео ове седмице, а на стриминг стиже као један од најскупљих филмова у историји “Нетфликса”, са буџетом од 200 милиона долара. Продукција студија “Марвел”, уз креативни надзор браће Русо (режија и косценаристи), адаптација је истоименог шпијунског трилера Марка Гринија са звјезданом глумачком екипом коју осим Гослинга чине Крис Еванс, Ана де Армас, Џесика Хенвик, Вагнер Мура, Алфре Вудард и Реже-Џин Пејџ.

Гослинг тумачи поменутог Сивог човјека, плаћеног убицу и бившег оперативца ЦИА, познатог још као Курт Џентру/Сијера Сикс. У питању је врхунски професионалац, који је легенда у царству шпијунаже и прљавих послова. Када случајно открије мрачну тајну агенције за коју повремено ради, он постаје примарна мета и прогоне га по цијелом свијету садистички колега Лојд Хансен и врхунски тим међународних убица.

Браћа Русо су планирала да сниме овај филм прије десетак година, али рад за “Марвелове” блокбастере уз серијале “Капетан Америка” и “Осветници” одузео им је много времена, али су на крају посао ипак привели крају.

- Направио сам адаптацију те књиге док смо радили на “Зимском војнику”, али онда су нам понудили “Грађански рат”, а затим и “Осветнике”. Ми смо, наравно, морали да одступимо од пројекта и он је кренуо на своје путовање без нас. Када смо се вратили након “Осветника”, обезбиједили смо права од “Сонија” и довели Кристофера Маркуса и Стивена Мекфилија да раде на сценарију. То је тренутна верзија филма - рекао је Ентони Русо.

Занимљиво је да Крис Еванс први пут тумачи негативца, лик који тумачи Ана де Армас не постоји у књизи, а Џо Русо каже да би филм, ако буду добре реакције публике, могао постати окосница за нову франшизу.

- Ово је велики филм. У њему су велике филмске звијезде и девет акционих сетова. Тражили смо начин да уравнотежимо филм, избалансирамо наратив, акцију и ансамбл. Знали смо да желимо снажан женски лик у филму и да ће Лојд бити много опаснији него у књизи. Надамо се да ће бити комерцијално успјешан и да ће га публика вољети како бисмо евентуално снимили наставак јер волимо те ликове и њихов свијет - навео је Џо Русо.

Прве реакције критике су помијешане, на веб страници “Ротен томејтос” 52 одсто од 98 критика критичара је позитивно, са просјечном оцјеном 5,6.

- “Сиви човјек” има звјездани обрис забавног акционог трилера, али је испуњен остацима далеко бољих филмова - стоји у једном од приказа на сајту “Ротен томејтос”, док му је публика на сајту ИМБД дала оцјену 6,8 од могућих 10.

Књиге

Марк Грини (1967) је амерички писац и публициста који је роман “Сиви човјек” објавио 2009. године као зачетника франшизе са истоименим главим јунаком. У склопу овог серијала до данас је објављено још 10 наставака, а Грини је у међувремену помагао покојном великану техно-трилера Тому Кленсију на његова посљедња три романа. Након Кленсијеве смрти (2013) написао је сам још четири романа са Џеком Рајаном као главним јунаком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана