Филм Прослава Бруне Анковића најбољи на Пулском фестивалу

Tanjug
Филм Прослава Бруне Анковића најбољи на Пулском фестивалу

ПУЛА- На Пулском филмском фестивалу "Велику златну арену" за најбољи филм освојила је “Прослава” редитеља Бруне Анковића, која је добила и "Златну арену" за најбољи сценарио, за најбољу мушку главну улогу и фотографију, саопштили су данас организатори.

На свечаној додјели награда 71. Пулског филмског фестивала у среду у Истарском народном казалишту документарац “Наша дјеца” Силвестра Колбаса освојио је "Златне арене" за режију и за монтажу, саопштио је фестивал.
    
У конкуренцији Главног програма било је 11 филмова из секције "Хрватски филм" и 11 филмова "Хрватске мањинске копродукције", а жири су чинили Нина Виолић, Нина Велнић, Мирта Пухловски, Горан Марковић и Небојша Слијепчевић.
    
“‘Прослава’ је дјело које захтева потпуну концентрацију гледаоца. Нелинеарно испричана прича своју поенту моћно разоткрива тек при самом крају остављајући пуно простора за дискусију", образложио је жири награду за најбољи филм.
    
У образложењу "Златне арене" редитељу Колбасу, жири је навео да је створио "храбро, дирљиво, топло, разиграно, понекад трагично, и изнимно комплексно филмско дјело у ком нема границе између личног и филмског, и које емотивно разара гледатеља.”
    
У секцији "Хрватски филм" "Златна арена" за најбољу главну мушку улогу припала је Бернарду Томићу за "Прославу". 
    
Жири је оцијенио да Томић упечатљиво игра лик ког "пратимо у његовом одрастању на рубу глади, од незрелог, готово невиног, заљубљеног дјечака, до одраслог мушкарца којег обузима страх од смрти".
    
"Златна арена" за најбољу главну женску улогу припала је Лани Барић за филм “Шлагер”, редатеља Невија Марасовића, а жири је оценио да су средства која глумица користи "далеко од предвидивости, а у гледаоцу постижу препознавање свих емоција кроз које њен лик пролази".
    
"Златна арена" за најбољу споредну мушку улогу припала је Борису Исаковићу за улогу у филму "Свему дође крај" редатеља Рајка Грлића.
    
"Исаковић лакоћом, шармом и великом глумачком снагом постиже сатирични одмак који се готово не може видети, али га се снажно осећа", оценио је жири. 
    
"Златна арена" за најбољу споредну женску улогу додељена је Јудити Франковић Брдар за филм “Света обитељ”, редитељке Влатке Воркапић, пошто је свој лик отелотворила "шармантно, с великом лакоћом и разиграношћу".
    
Међу бројним осталим "Златним аренама" и наградама фестивала, "Бреза" за најбољу дебитанткињу припала је Луни Пилић за “Свету обитељ”, где је играла свој лик "без имало самосажаљења, врло природно и занимљиво у реакцијама с партнерима и чак понекад пркосно и снажно". 
    
За сценарио "Прославе" "Златну арену" је освојила Јелена Паљан, која је "са врло мало дијалога, интелигентним сценаристичким одлукама и занимљивим филмским језиком изградила причу".
    
"Златна арена" за најбољу "Хрватску мањинску копродукцију" додељена је филму “Домаћинство за почетнике”, редитеља Горана Столевског, наведено је у саопштењу.

У  тој секцији "Златну арена" за најбољу главну женску улогу добила је је Илинци Манолаче (Манолацхе) за "Не очекуј превише од краја свијета”, редатеља Раду Јуде, а за мушку улогу Леон Лучев за филм “Радничка класа иде у пакао” редитеља Младена Ђорђевића.
    
Награда "Фабијан Шоваговић" Пулског филмског фестивала уручена је у суботу глумцу Славку Штимцу за изузетан допринос кинемтографији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана