Филм “Повратак џедаја” поново у биоскопима од 28. априла: Класик који је имао силу на својој страни

Бранислав Предојевић
Филм “Повратак џедаја” поново у биоскопима од 28. априла: Класик који је имао силу на својој страни

ЛОС АНЂЕЛЕС - Један од највећих филмских хитова осамдесетих “Ратови звијезда: Епизода 6 - Повратак Џедаја” враћа се у биоскопе широм свијета 28. априла.

Биоскопска реприза ће обожаваоцима “Ратова звијезда” пружити прилику да прославе овај класик уочи његове 40. годишњице која долази 25. маја, када је оригинално приказан давне 1983. године. Сам филм је завршни дио тзв. оригиналне трилогије “Ратова звијезда”, заједно са филмовима “Нова нада” (1977) и “Империја узвраћа ударац” (1980), која је под креативним вођством Џорџа Лукаса створила мегапопуларну франшизу тешку милијарде долара.

Око филма се ломе бројне контроверзе унутар фандома франшизе, од тврдњи да је усмјерио серијал у комерцијализацију и да је с њим Лукас погубио конце приче, како би продао што више маркетиншке робе до огромног успјеха на благајнама и критичких похвала. Сама прича се бавила Побуњеничким савезом који настоји да сруши другу Звијезду смрти коју је изградило Галактичко царство, док Џедај витез Лук Скајвокер покушава да спасе свог оца, Дарта Вејдера од мрачне стране силе.

У сваком случају, филм у режији Ричарда Марканда оборио је тадашњи рекорд у првом викенду приказивања са износом од 45 милиона долара, док је на свјетском нивоу зарада износила преко 400 милиона долара, што је било довољно да буде најгледанији филм 1983. године.

Укупно, прва трилогија о “Звјезданим ратовима” остварила је зараду од преко милијарду и триста милиона долара од биоскопског приказивања, а у збиру са зарадом од продаје видео и ДВД издања те ауторских права на играчке, стрипове, књиге, видео-игре и сл. износ се приближава цифри од десет милијарди долара.

Обузет продукцијом, финализацијом специјалних ефеката и вођењем рачуна о свакој ситници у вези са изгледом филма, Лукас је у “Повратку џедаја” помало потиснуо сценарио (Лукас и Лоренс Касидан) и режију у други план, тако да смо добили комерцијалнију и питкију верзију у односу на два претходна дијела. Све евентуалне пропусте у причи и Маркандовој на моменте неодлучној режији (касније је коментарисао да је Лукас био упадљиво присутан на сету шалећи се: “То је као да покушавате да режирате 'Краља Лира' - са Шекспиром у сусједној соби!”), надокнадио је више него убједљив финални обрачун Императора, Дарта Вејдера (оца) и Лука Скајвокера (сина), крунисан повратком Вејдера на страну добра и првим показивањем лица испод кациге након три филма.

Филм су критичари добро прихватили, уз снажне похвале за специјалне ефекте и акционе секвенце, перформансе, партитуру Џона Вилијамса и емоционалну тежину. Према веб страници “Ротен томејтос”, 83 одсто критичара је филму дало позитивну рецензију с просјечном оцјеном 7,30, на основу 99 критика критичара.

- Иако није успио да досегне кинематографске висине својих претходника, “Повратак џедаја” остаје забавна научно-фантастична авантура и прикладан крај класичне трилогије - сагласни су критичари.

Оригинална трилогија добила је касније три преднаставка и три наставка те бројне анимиране и игране серије везана за свијет франшизе, које су ову сагу о борби добра и зла у једној далекој галаксији претвориле у пословно-умјетничко царство без премца.

“Дизни”

Филм “Повратак џедаја” неће бити први пут да “Дизни” након куповине “Лукас филма” враћа стари филм из серија у биоскопе. Прошле године се накратко вратио “Одметник један” на велики екран у ишчекивању дебија серије “Андора” на “Дизни плус”. Током 2020. године, такође је било могуће видјети филм “Империја узвраћа ударац” у биоскопима између два затварања због пандемије “ковида 19”. Треба поменути да је “Дизни” недавно објавио да се спремају три нова филма те да је друга сезона анимиране серије “Приче о Џедајима” у продукцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана