Филм "Поп Ћира и Поп Спира" дигитално рестауриран

Танјуг
Foto: Илустрација

У оквиру дугогодишњег пројекта "А1 Кинотека", који заједнички реализују Југословенска кинотека и компанија А1 Србија, дигитално је рестаурирано још једно филмско остварење: југословенски класик "Поп Ћира и Поп Спира" из 1957. године, снимљен према истоименом хумористичком роману Стевана Сремца, а у режији Софије Соје Јовановић наставља да живи у новом сјају, саопштили су из Југословенске кинотеке.

Ово култно остварење од посебног је значајно за нашу културну баштину јер је први играни филм у боји.

Филм је режирала Соја Јовановић, прва српска редитељка дугометражних играних филмова која је и награђена Златном ареном на фестивалу у Пули.

Овог фебруара обиљежава се 100 година од рођења режисерке Соје Јовановић.

Тим поводом у Југословенској кинотеци отворена је изложба "Соја Јовановић - снови у боји" а премијера дигитално рестаурисаног филма "Поп Ћира и Поп Спира" биће одржана 8. марта у 20.30 часова путем преноса уживо на Фацебоок страницама компаније А1 Србија и Југословенске кинотеке.

Сви заинтересовани могу присуствовати и бесплатним пројекцијама у Југословенској кинотеци у Узун Мирковој бр. 1. у 18.00 и 20.30.

Главне улоге у филму "Поп Ћира и Поп Спира" играла су добро позната позоришна и филмска имена Јован Гец, Милан Ајваз, Љубинка Бобић, Невенка Микулић, Слободан Цица Перовић, Рената Улмански, Бранка Веселиновић, Властимир Ðуза Стојиљковић, Љубиша Јовановић, Северин Бјелић, Дара Чаленић, Дубравка Перић и други.

"Поп Ћира и Поп Спира" снимљен у продукцији Авала филма остаје запамћен јер на хумористичан начин приказује живот у једном војвођанском селу.

Радња филма одвија се у животописном, идиличном мјесту, у ком живот сеоске елите, двије поповске породице, тече мирно у међусобном разумијевању и пријатељству.

Раздор у ове двије породице уноси долазак Петра Петровића, младог учитеља који може да се ожени кћерком само једног попа.

Овај филмски класик је 23. филм који је комплетно дигитално рестаурисан у одјељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке у оквиру пројекта А1 Кинотека, који заједнички реализују Југословенска кинотека и компанија А1 Србија како би сачувала дјела која су проглашена за културно добро од великог значаја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана