Филм “Пет ноћи код Фредија” од данас у домаћим биоскопима: Медвједић убица у напетом хорору

Бранислав Предојевић
Филм “Пет ноћи код Фредија” од данас у домаћим биоскопима: Медвједић убица у напетом хорору

БАЊАЛУКА - Филм који жељно очекују сви љубитељи хорор жанра “Пет ноћи код Фредија” вечерас ће бити премијерно приказан у бањалучком биоскопу “Синеплекс Палас”.

Иза овог напетог филма који је адаптације култне видео-игре стоји продуцентска кућа “Блумхаус”, која је публику широм свијета одушевила филмовима “М3ган”, “Црни телефон” и “Невидљиви човјек” и новим наставцима серијала “Ноћ вјештица”. Филм је режирала Ема Тами према сценарију који је написала заједно са креатором игре Скотом Чавтоном и сценаристом Сетом Кудбаком. Феномен застрашујуће игре претворен је у биоскопски доживљај који леди крв у жилама својом комбинацијом убилачких играчака и младића који покушава преживјети кошмар из дјечијих ноћних мора. Идеја на којој је базиран филм, по ријечима режисерке Тами, прогања је од дјетинства.

- Као клинка била сам фасцинирана са аниматроником у ресторанима са породичном тематиком. Цијели Фредијев свијет ми је носталгичан на заиста моћан начин. Изазвао је осјећаје и слике на које не само да имам лијепа сјећања, већ и нека чудно осјећања страха. Помислила сам, то је савршена жанровска мјешавина и какав кул свијет за филм - рекла је Тами.

У центру приче је проблематични младић по имену Мајк, који се брине о својој десетогодишњој сестри, прогоњен нестанком његовог млађег брата прије више од деценије. Очајан због посла Мајк пристаје да преузме позицију ноћног чувара у напуштеном забавном парку “Фредијев свијет пицерија”, гдје брзо открива да ништа није онако како се чини. Уз помоћ локалне полицајке по имену Ванеса, он покушава да преживи ноћну мору пуну убилачки настројених аниматронских робота, који лишавају живота сваког ко се иза поноћи нађе у парку.

Главне улоге у филму тумаче Џош Хачерсон, Елизабет Лејл, Пајпер Рубио, Кет Конер Стерлинг, заједно са Мери Стјуарт Мастерсон и Метјуом Лилардом. Ране пројекције на благајнама предвиђају да ће филм зарадити до 33-42 милиона долара у првом викенду и 60-90 милиона долара укупној у првој недјељи, чиме би “Блумхаус” добио нову потенцијално исплативу хорор франшизу, поново потврђујући свој уникатни статус унутар филмске индустрије.

Игра

Франшиза “Пет ноћи код Фредија” серија је видео-игара и медијска франшиза коју је креирао Скот Чатон 2014. године. Главна серија састоји се од девет видео-игара које се одвијају на локацијама повезаним са измишљеном франшизом породичног пица ресторана “Код Фредија”, познатом по свој својој маскоти, аниматронском медвједу Фредију Фазберу. У већини игара играч преузима улогу ноћног чувара, који мора користити алате као што су безбједносне камере, свјетла, врата и вентилацијски отвори да би се одбранио од аниматронских ликова који постају покретни и непријатељски расположени ноћу. Франшиза укључује спиноф игре и друге медије, као што су трилогија романа и анимирана серија. До ове године игра је продата у више од 33,5 милиона примјерака широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана