Филм Оливера Стоуна у предстојећем Белдоксу (11.-18. маја)

Танјуг
Филм Оливера Стоуна у предстојећем Белдоксу (11.-18. маја)

БЕОГРАД - Јубиларни, 15. "Белдоцс" фестивал биће одржан од 11. до 18. маја у Београду, на коме ће се у 12 програмских цијелина, премијерно у Србији, приказати више од 100 најбољих документарних филмова данашњице, саопштила је дирекција фестивала.

Директорка Белдоцс фестивала Мара Прохаска Марковић, истакла је да је веома поносна да су у тиму за 15 година континуирано расли као фестивал и организација.

"Ове године, желимо посебно да привучемо нову публику, јер знамо да узбуђење и страст ка смелим, аутентичним и креативним филмовима које делимо, може да буде инспиративно за многе људе.

Имајући у виду да је, жанровски гледано, документарни филм један од најбрже растућих у продукционом смислу, сигурни смо да ћемо понудити јединствено фестивалско искуство", изјавила је Прохаска Марковић, директорка једног од водећих фестивала документарног филма у овом делу Европе. Уметнички директор Белдоцс фестивала - редитељ Марко Грба Сингх, напомиње да су у екипи организације посвећени проналажењу најбољих актуелних филмова, новим медијима и технологијама, упознавању са врхунским ауторима, умрежавању филмских стручњака, развоју нових филмова.

"Желимо да, развијањем нових филмских стваралаца и ауторских израза, утичемо на будућност и да направимо разлику у нашем друштву. Радујемо се предстојећем јубиларном Белдоцс фестивалу, који је јединствена прилика да се премијерно у нашој земљи погледају најбољи документарци из целог света", изјавио је Марко Грба Сингх.

Из дирекције отркивају да је покренута нова, регионална Вод платформа “Белдоцс + ” на којој су доступни документарни филмови са ранијих издања фестивал путем сајта . Позив за пријаве пројеката филмских редитеља отворен је до сутра, 15. марта. У оквиру "Индустрy" активности биће одржан "Белдоцс ин Прогреш” - радионица и ткз. Питћ, "Белдоцс Кидс&Yоутх" - радионица за развој пројеката намењених младима.

Биће реализована и “XР академија”, тродневна радионица за развој пројеката из 13 земаља, након којих се додељују новчане награде за филмске пројекте за развој будућих филмова и организују састанци са представницима фондова, телевизија, ВоД платформи, продуцентских кућа. 

Филм прати истрагу убиства америчког предсједника Џона Кенедија и износи многа документа и сведочанства која потврђују да иза убиства Кенедија стоји америчка обавештајна служба, ЦИА. Амерички редитељ се овом тематиком бавио и у изванредном трочасовном играном филму “ЈФК” (1991) од прије више од 30 година, гдје је главни глумац био Кевин Костнер.

Такође препоручују и два филма украјинског редитеља Сергеја Лознице: “Баби Јар.Контекст” и “Господин Ландсбергис”. Први филм прати нацистички масакр 30 хиљада Јевреја током само три дана септембра 1941, док је друго остварење о “певајућој револуцији” у Литванији на путу ка независности од Совјетског Савеза и њеном главном протагонисти Витаутасу Ландсбергису.

Наслов "Зидови пуни снова" у режији Амели ван Елмт и Маје Дивердије, приказује завршетак дугог луксузног реновирања легендарног хотела "Челси", чувене оазе контракултуре ''60-тих година 20. века и раја за познате уметнике - Пати Смит, Џенис Џоплин и друге.

Белдоцс се одржава сваке године током маја у Београду, уз подршку Европске уније, кроз програм "Креативна Европа", потпрограм МЕДИА. Основан је 2008. године, подељен у 12 програмских целина, са 100 премијерних пројекција на сваком издању, током осам дана трајања фестивала, који се приказију на више од 7 локација, а додељује се шест награда у четири такмичарска програма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана