Филм о страдању српске дјеце освојио прво мјесто на фестивалу Стокхолму

Srna
Foto: Arhiva

Филм "33 анђела" режисера Горана Вукчевића, о страдању српске дјеце у норвешким логорима током Другог свјетског рата, освојио је прво мјесто на филмском фестивалу "Банеф" у Стокхолму, а сљедеће године ће бити промовисан у Републици Српској, рекао је предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" у Козарској Дубици Зоран Синкић.

Синкић је рекао новинарима да је филм сниман и у Козарској Дубици уз свједочења потомака невиних жртава са подручја ове општине Александра Бањца, Горана Влајнића и Здравка Јањоша, те да је премијерно приказан у Нишу и Београду, а потом у Норвешкој. 

Он је најавио да идуће године почиње промоција овог филма у Републици Српској. 

Синкић, који је у марту угостио филмску екипу, рекао је да су многе сцене снимане у Козарској Дубици гдје су забиљежена потресна свједочења сродника страдалих у норвешким логорима. 

"Част је знати да ту екипу чине људи из Норвешке, преко Србије до Градишке. То је потресна историјска прича која говори о страдању српске дјеце у логорима у Норвешкој током Другог свјетског рата. Ми из СПКД `Просвјета` потрудили смо се да им будемо на услузи и да им помогнемо колико можемо", навео је Синкић. 

Осим извршног продуцента и директора филма Бранка Димовића Димеског, Козарску Дубицу почетком године посјетили су Вукчевић, доктор филозофије и теологије из Норвешке који је наратор у овом филму Јоханес Солберг, као и Бранислав Гајић из Градишке - сродник једног од тридесет троје српске дјеце уморене у норвешким логорима. 

Директор Центра за информисање и културу Козарска Дубица Дијана Кондић указала је на значај оваквих филмова с обзиром на то да је све мање преживјелих логораша. 

"Забиљежена свједочења о страдању током Другог свјетског рата представљају аудио-визуелни траг од немјерљивог значаја како бисмо будућим нараштајима указали на то шта никада не смију дозволити", рекла је Кондићева.

Она је најавила да ће филм "33 анђела" бити приказан и у Козарској Дубици. 

"Приказивање овог филма отвориће ново поглавље када је ријеч о историјским чињеницама, али и о односу два народа", истакла је Кондићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана