Филм о Бајфорду у част Невена

РТС
Филм о Бајфорду у част Невена

На прослави 40. рођендана "Невена", једне од најпопуларнијих телевизијских серија за дјецу, снимљени су посљедњи кадрови филма о њеном редитељу и сценаристи Џону Тимотију Бајфорду.

Аутор филма у продукцији РТС-а и Студија Б је Велимир Павловић, а по јубилеју серије и броју дана преосталих до премијере филма, догађај је назван "40 година и 40 дана".

Генерацији данашњих педесетогодишњака и нешто млађима од њих, "Невен" је била култна серија за дјецу. Било је то својеврсно телевизијско читање истоименог часописа, који је крајем 19. вијека уређивао српски пјесник Јован Јовановић Змај, у режији британског редитеља Џона Тимотија Бајфорда.

- Ја сам инсистирао на томе да глумци говоре текст апсолутно тачно, како је било написано. И био је један текст, Миша Томић га је имао, и претпоследња реч је била астал, не сто. И он је увек рекао сто, а ја сам га враћао. И 24 пута смо снимали, док није рекао астал - присјећа се Бајфорд.

Серија "Невен" била је радо гледана како у премијери, тако и у репризним терминима.

- Волео сам је из више разлога. Један од њих је био што нам је човек који је дошао из Енглеске приближио нашег писца Јову Змаја на један бескрајно шармантан начин - каже редитељ Душан Ковачевић.

За рођендан "Невена" поклон редитељу је филм о његовом животу. Уговор о копродукцији потписали су директори РТС-а и Студија Б.

- Ово је посао који не признаје вредности, ауторитете, нити чува успомене на оне који су били значајни и велики у нашој професији. Зато је ретко да неко за живота добије оно што мислим да су заслужили Људмила и Тимоти Бајфорд. Урадили су огромну ствар за генерације наше деце - сматра генерални директор РТС-а Александар Тијанић.

Директор Студија Б Александар Тимофејев истиче да је за њега "част и задовољство што Студио Б заједно са РТС-ом учествује у копродукцији прављења филма о чувеном Бајфорду".

- Бајфорд је у суштини био у тој првој екипи и нека душа најлегендарније телевизијске серије на свету, Монти Пајтон циркуса. А и нама је направио "Невен" и "Полетарац" - рекао је аутор филма Велимир Павловић.

Филм ће бити приказан за 40 дана.

Једва чека филм

Ако га у духу назива филма запитамо ко је Џон Тимоти Бајфорд, овај редитељ као да не зна шта се све може очекивати у филму.

- Ја једва чекам да гледам филм, да нешто сазнам - истиче легендарни Бајфорд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана