Филм о Асанжу отвара фестивал у Торонту

Танјуг
Филм о Асанжу отвара фестивал у Торонту

Торонто - Филмски фестивал у Торонту биће отворен 5. септембра свјетском премијером драме о Џулијану Асанжу и његовом Викиликсу “The Fift Estate”.

На фестивалу, 38. по реду, који отвара сезону Оскара, биће приказани нови филмови Мерил Стрип, Идриса Елбе, Колина Фирта, Џорџа Клунија и других, саопштили су организатори.

Елба ће играти насловну улогу у филму “Mandela: Long Walk to Freedom” (Мандела: Дуга шетња до слободе) о животу Нелсона Манделе, док у “The Fift Estate”Бенедикт Камбербач игра Асанжа, оснивача сајта Викиликс.

Ово је трећа година заредом да фестивал отвара високобуџетни и дуго очекивани наслов, будући да је отварање фестивала углавном било резервисано за мање, канадске филмове, пише Ројтерс.

- Чим смо га видјели знали смо да ће поставити прави тон за прво вече. То је филм о једном од најважнијих питања данас - информацијама и ко их контролише, рекао је уметнички директор фестивала Камерон Бејли.

Камбербач игра и у филму “August: Osage County”, породичној драми која се одиграва у Оклахоми, гдје играју и Џулија Робертс, Мерил Стрип, Јуан Мегрегор, Абигејл Бреслин и Крис Купер.

 

Филм Алфонса Куарона “Gravity” (Гравитација) са Џорџом Клунијем и Сандром Булок такодје ће бити приказан на 11-дневном фестивалу док ће глумац Џејсон Бејтеман представити свој режисерски првенац, комедију “Bad Words” (Лоше ријечи).

Кански побједник “Blue is the Warmest Color” (Плаво је најтоплија боја) своју сјеверноамеричку премијеру имаће баш на овом фестивалу.

Покренут 1976. филмски фестивал у Торонгу један је од главних свјетских фестивала и има солидну историју “откривања” филмова који су касније награђени Оскарима попут “Милионера из блата” или “Краљевог говора”.

Прошлогодишњи добитник главне награде фестивала “У добру и у злу” (Silver Linings Playbook) био је номинован за Оскара за најбољи филм.

На филмском фестивалу у Торонту прошле године приказана су 372 дугометражна и краткометражна филма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана