Филм "Није лоше бити човек" представљен у Републици Српској: Озбиљна прича са елементима комедије

Бранислав Предојевић
Филм "Није лоше бити човек" представљен у Републици Српској: Озбиљна прича са елементима комедије

БАЊАЛУКА - У биоскопу "Синеплекс Палас" одржана је бањалучка премијера филма "Није лоше бити човек", новог остварења великана српског позоришта и кинематографије Душана Ковачевића, са Војином Ћетковићем и Бранком Катић у главним улогама.

Пројекат, који је реализован 18 година након "Професионалца", посљедњег филма који је режирао Ковачевић, након пројекције дочекан је громогласним аплаузом присутних, док је током пројекције публика реаговала бурним смијехом, као и увијек када су у питању дјела овог класика модерне српске комедије. Сам филм екранизација је Ковачевићеве драме "Кумови" и реализован је као занимљива жанровска комбинација комедије, драме и крими-приче. Сценариста и режисер каже да је ова комбинација жанрова истовремено била нека врста изазова и мотивације за њега као аутора.

- Грубо говорећи, овај филм се налази у жанру којим се ја бавим од почетка каријере, а то је озбиљна прича са елементима комедије или комедија са елементима озбиљне приче. Прије свега, ово је социјална драма, проткана елементима трилера, комедије и трагедије, која се у својој суштини бави крими-заплетом о несталим особама, али такође доноси једну дивну причу о односу људи и животиња, што је мени лично било веома важно да испричам - рекао је Ковачевић додајући да у жанровском смислу ово јесте спој класичног филма, који он воли као гледалац, и једне важне друштвене теме.

- Мени филмска режија није основно занимање или професија, тако да ја сваком филму који режирам прилазим делом као гледалац који воли класичне филмске жанрове попут кримића или вестерна, док, с друге стране, у сценаристичком смислу имам жељу да пренесем неке друштвене или личне теме, које се протежу изван света филма - каже чувени драматург.

Филм "Није лако бити човек " као централне ликове има човјека, професора клавира Милана (Војин Ћетковић) који је без посла и пса Жућу, лутаоца који му прави друштво у усамљеничким шетњама парком, да би заједно дошли до случајног открића у вези са несталим Милановим кумом, пјевачем Белим, који се упетљао у везу са погрешном женом. То је, по ријечима сценаристе и режисера, једна потпуно истинита прича, посебно у дијелу који говори о пријатељству људи и паса.

- Дошао сам на идеју да направим омаж времену, заједно са причом о неким стварима које ја волим и којим сам посветио живот. У овом случају један од главних јунака је пас, а људи који имају псе знају да је његов наступ у овој причи потпуно истинит. Значи, ово је озбиљна прича о људима и псима, тако да је јасно да је улога овог пса потпуно равноправна са осталим члановима глумачке екипе. И то је мој искрени омаж свим животињама које су ми током живота несебично даровале своје пријатељство и љубав - рекао је Ковачевић.

Пси глумци

Продуцент филма Мирослав Могоровић каже да је снимање на самом сету са животињама глумцима било занимљиво искуство за комплетну продукцију.

- Имали смо озбиљан страх у вези с тим како практично организовати снимање са глумцима и псима. Срећом, пронашли смо екипу искусних професионалаца из Мађарске који су већ радили бројне копродукције са Холивудом. Они су пронашли животиње у азилу за псе, припремали их пар месеци пре самог снимања, радили са њима на сету и морам признати да је ово стварно било фантастично искуство за све нас. Такође, истакао бих да ова прича има срећан крај, јер су сви ангажовани пси глумци на крају добили свој дом изван азила - рекао је Могоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана