Филм "Нечиста крв - грех предака" премијерно приказан и у Београду

Танјуг
Foto: Тањуг

БЕОГРАД - Филм "Нечиста крв - грех предака" синоћ је имао биоскопску премијеру у Београду, у распродатој великој сали Комбанк дворане, гдје су се уз вишеминутне овације поклонили гледаоцима редитељ Милутин Петровић, глумци и чланови екипе.

Београдска публика је дуготрајним аплаузом и узвицима одобравања поздравила Драгана Бјелогрлића, Анђелу Јовановић, Катарину Радивојевић, Дејана Бућина, Феђу Штукана, Вају Дујовић, Александра Ристоског и друге глумце, као и продуценткињу Снежану Ван Хаувелинген.

Бјелогрлић, коме је јуче укинут притвор и брани се са слободе, након што је у хотелу у Нишу физички напао редитеља Предрага Гагу Антонијевића, није био на црвеном тепиху међу остатком екипе при доласку на премијеру.

Када се ипак појавио током представљања филмске екипе након пројекције, читава дворана је устала и аплаудирала му.Петровићева драма епохе је због великог интересовања синоћ приказана и на три распродате додатне пројекције у Комбанк дворани и Цинеплекс Галерији Белгрејд.

Филм "Нечиста крв - грех предака" премијерно је приказан на недавном Фестивалу европског филма Палић, потом је освојио прву награду на Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи, а ових дана је отворио Дунав филм фест у Смедереву и био је на Филмским сусретима у Нишу.

Ван Хаувелинген је рекла агенцији Тањуг да од 26. августа крећу приказивања филма поред Србије и у земљама региона, као и за дијаспору у Европи, а од средине септембра и у САД и Канади, са титловима "тако да су добродошли и они који не разумеју српски језик".

"Трудимо се да филм добаци највише што може, имајући у виду да има универзалну причу, доста страних глумаца и причу о Балкану као "Дивљем истоку". Мислим да постоји веза за разумевање широм Европе и света", рекла је Ван Хаувелинген на црвеном тепиху пред почетак филма.

Како је најавила, представљање "Нечисте крви - грех предака" биће 25. августа у Новом Саду, 26. августа у Бања Луци, 27. августа у Крагујевцу, 28. августа у Врању и 3. септембра у Бечу.

Сценарио за "Нечисту крв - грех предака" написао је по мотивима дјела књижевника Боре Станковића (1876-1927) својевремено редитељ Војслав Нановић (1922-1983), а пошто је његов затурени рад недавно поново пронађен, адаптирала га је Милена Марковић.

У филму Хаџи Трифун (Бјелогрлић), угледни српски трговац 1850. године у Врању, покушава да очува мир са турским властима, али му поред њих муке стварају сложени односи у породици, па доноси низ тешких одлука које ће касније утицати на његове потомке, јунаке Станковићевог романа "Нечиста крв".

На црвеном тепиху Дујовић је рекла агенцији Тањуг да је њена улога помоћнице и десне руке Хаџи Трифуна "један од најтрагичнијих ликова" које је имала прилику да игра, док је сарадњу са Бјелогрлићем описала као "јако лепу" и као велику част.

Филм је снимила продуцентска кућа Дисендет, уз подршку Филмског центра Србије, Министарства културе Србије, МЕДИА фонда Креативне Европе и Делегације Европске уније у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана