Филм Келти са новом перспективом на деведесете

Taнјуг
Foto: novosti.rs

САРАЈЕВО - "Келти" редитељке Милице Томовић нуди своју перспективу филмског сагледавања трауматичних и ратних деведесетих година у региону, оцjенила је данас косценаристкиња Тања Шљивар.

На конференцији за новинаре Сарајево филм фестивала, где ће "Келти" бити вечерас приказани у такмичарском програму, она је рекла да екипа филма, који се дешава око деjчијег рођендана у Београду 1993. године, има двоструку перспективу сагледавања дешавања у време ратова и санкција.

"Ми, скоро читава екипа филма, били смо тада деца и очекивали смо од наших родитеља да реагују у тој ужасној ситуацији рата и распада Југославије. Некако да дају одговоре и створе сигурне зоне за нас. Наравно, с годинама ни ми нисмо савладали ништа. А у овом случају одрасли не раде пуно боље од деце", рекла је Тања Шљивар.

Редитељка и косценаристкиња Милица Томовић рекла је да је са скромним буџетом хтjела да направи глумачки ансамбл филм, који ће се дешавати један дан, у једној кући.

"Сетила сам се осмог рођендана који је био траума за мене. Било је ужасно, али не оволико. Као што бива с филмовима, мораш претеривати да би људи хтели да виде, иначе било би досадно", рекла је Томовићева.

Упитана за упечатљиве реквизите из деведесетих година у филму, међу којима су били Степ сокови у праху, она је истакла да су "Келти" имали сјајну сценографињу Марију Митрић, али да је ипак она нашла кесице "у некој радњи у комшилуку".

"Још их има. Имам их пуну торбу, неотворених", рекла је редитељка.

Од глумаца, Стефан Трифуновић је рекао да се за потребе улоге "ставио у перспективу родитеља и ус...их деведесетих", кад је имао девет година, Дубравка Ковјанић је нагласила "сјајан процес, пробе, снимање, пријатељства", док је Милица Грујичић истакла као најважније "заједнички дух и импровизације".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана