Филм “Келти” освојио награду на фестивау у Бечу

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕЧ - Нови домаћи играни филм „Келти“ Милице Томовић освојио је синоћ награду жирија читалаца бечког листа „Штандард" на управо завршеном Филмском фестивалу “Viennalе” у Бечу, покренутог још давне 1960. године.

Када је ријеч о дугометражним остварењима, на овом издању приказана су још два српска филма - документарци “Пејзажи отпора” Марте Попиводе и “Рампарт” Марка Грбе. Приказани су и многи запажени фестивалски хитови из ове године, као што су: “Тhe Power  of the Dog ” Џејн Кемпион, “Zerosand Ones” Ејбела Фераре, “Happening” Одри Диван, “The Frenc Ehit т” Ејзезела Џејкобса, “Benneta” Пола Ферховена. Додjељено је пет награда и признања на фестивалу, а међу награђенима је споменути српски филм „Келти“ Милице Томовић, чију је продукцију подржао Филмски центар Србије. Нови српски филм представља и деби ауторке на плану играног дугометражног остварења.

Ову награду у Бечу добија филм који нема аустријског дистрибутера и чије приказивање по биоскопима Аустрије жири посебно препоручује. Уколико филм пронађе дистрибутера, лист „Штандард" ће онда то подржати бесплатним рекламним простором на својим страницама. Драма “Келти“ у првој половини јуна ове године освојила је награду за најбољи дугометражни филм у међународном такмичарском програму 50. издања Међународног филмског фестивала „Молодист“ у Кијеву, као и награду жирија критике ФИПРЕСЦИ истом приликом.

Такође, филм је освојио и награду “Срце Сарајева” за режију на Сарајево филм фестивал 2021. Светску премијеру овај филм је имао зимус у „Панорама“, званичном програму Берлинског филмског фестивала - “Берлинале 2021”, који је реализован онлајн. Улоге у „Келтима“ тумаче Дубравка Ковјанић, Никола Ракочевић, Милица Грујичић, Јелена Ðокић, Славен Дошло, Нада Шаргин, Јована Гавриловић, Олга Одановић, Јован Белобрковић.

Филм је настао у продукцији компаније ЕЕД Продуцтионс из Београда, док је копродуцент кућа Филм Данас. Редитељка и сценаристкиња “Келта” Милица Томовић је режирала сегмент „Дипломирање“ у склопу омнибуса „Октобар“ (2011), као и неке од епизода телевизијске серије ”Јутро ће променити све” (2018). Постигла је успех са кратким играним филмом „Транзиција“ (2016), који је приказан на фестивалима у Торонту, Локарну, Котбусу, Либану и на Кипру, и овенчан главним наградама у својој категорији на Мартовском фестивалу, Фестивалу ауторског филма и Сарајевском филмском фестивалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана