Филм из Српске у конкуренцији

Александра Маџар
Филм из Српске у конкуренцији

Врњачка Бања - Филмови “Фалсификатор” Горана Марковића и “Одумирање” Душана Спасојевића биће приказани прве вечери Фестивала филмског сценарија који почиње 13. августа у Врњачкој Бањи.

Марковићев и Спасојевићев филм биће приказани на Љетњој позорници у оквиру такмичарског дијела програма. “Фалсификатор” је већим дијелом снимљен у Републици Српској, са дијелом глумачке екипе из Српске. Настао је у продукцији “Дрина филма” и “Балкан филма”, а Радио-телевизија Републике Српске и “Јадран филм” су копродуценти.

Љубитељи седме умјетности имаће прилику да четири дана, од 13. до 17. августа, уживају у српским филмовима, али и у богатом пратећем програму.

Друге такмичарске вечери биће приказан филм “Љуљашка” Тамаре Дракулић и Ане Ивановић, које су и главне јунакиње овог филма за који су идеју добиле водећи радио-емисију током које су слушаоце водиле на имагинарно путовање сјеверним америчким континентом.

На репертоару такмичарског програма друге вечери су филмови “Мамарош” Момчила Мрдаковића, као и остварење “Где је Нађа” сценаристе Косте Пешевског.

“Љубав долази касније” Хаџи Александра Ђуровића и филм “Вир” Бојана Вука Косовчића, као и љубавна трагикомедија “С/Кидање” Косте Ђорђевића публика ће имати прилику да погледа у четвртак, 15. августа, такође у такмичарском дијелу програма.

Фестивал сценарија и ове године биће прилика да се представе кратки студентски филмови. Четврти дан фестивала, 16. август, поред такмичарског дијела обиљежиће и програм “Ин мемориам”, када ће бити одржана промоција “Малог екрана” Моме Капора и “Доктор Реј и ђаволи” Динка Туцаковића. Послије промоције слиједи приказивање филмова “Артиљеро”, “Држава” и “Кругови”.

Свечано затварање фестивала обиљежиће приказивање филма “Кад сване дан” који је ван конкуренције и “Људождер вегетаријанац”.

Симпозијум

На фестивалу ће 14. августа бити одржан и традиционални програм “Симпозијум”, те отварање Куће сценарија.

Као и сваке године, у оквиру “Симпозијума” стручњаци из свијета филма дискутоваће о различитим темама из свијета седме умјетности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана