Филм "Индијана Џонс и артефакт судбине" стиже у биоскопе

Миланка Митрић/Агенције
Филм "Индијана Џонс и артефакт судбине" стиже у биоскопе

БАЊАЛУКА - Славни филмски археолог Индијана Џонс на велико платно враћа се у наставку фрашизе назване "Индијана Џонс и артефакт судбине", која на радост обожавалаца претпремијерно 28. јуна стиже у биоскопе.

Ријеч је о петом филму у серијалу, а првом који није режирао Стивен Спилберг, већ Џејмс Менголд, који је свијету донио своју визију ове акционе авантуристичке приче. Филмове о лику који је створио Џорџ Лукас Спилберг је режирао четири пута, а ријеч је о филмовима "Отимачи изгубљеног ковчега" (1981), "Уклети храм" (1984), "Посљедњи крсташки поход" (1989) и "Краљевство Кристалне лобање" (2008).

Харисон Форд се враћа у улози најпознатијег професора археологије у петом филму култне франшизе чија је радња смјештена у касне шездесете године прошлог вијека.

- Године 1944. амерички археолог и авантуриста Индијана Џонс помаже колеги Базилу Шоу у борби против нацисте Јиргена Фолера да поврати мистериозни артефакт познат као Антикитера. Двадесет пет година касније Џонс је забринут због чињенице да је америчка влада регрутовала бивше нацисте да помогну да се побиједи Совјетски Савез у свемирској трци. Он ће бити приморан да се повуче са свог мјеста професора због противљења овој пракси. Базилова кћерка Хелена га прати на његовом путовању за артефактом. У међувремену Фолер, сада члан НАСА укључен у програм слијетања на Мјесец, жели да учини свијет бољим на начин који му одговара - стоји у синопсису филма у којем осим Форда глуме Фиби Волер Бриџ, Мадс Микелсен, Антонио Бандерас, Бојд Холбрук и други.

Филм је премијерно приказан прошлог мјесеца на Филмском фестивалу у Кану, гдје је награђен вишеминутним аплаузима.

Критичари су различито оцијенили филм, осврћући се посебно на значај франшизе, на самог Харисона Форда и на смисао стварања наставка.

Овен Глиберман из Варијетија казао је да је филм подсјетник да "чак и ако поново упризорите акцијски етос из прошлости, ухватити исто узбуђење много је теже, док је критичар "Инди вајера" Дејвид Ерлич, премда је похвалио Фордов говор у Кану, навео је да је филм губљење времена.

Филмски критичар "Гардијана" Питер Бредшо дао је филму оцјену три (од пет).

- Финале је смијешно и забавно. "Индијана Џонс" и даље у себи носи класу старе школе - биљежи Бредшо.

Критичар "Телеграфа" филму је дао двије звјездице и назвао га отрцаним фалсификатом непроцјењивог блага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана