Филм “Флеш” постаје промашај године на биоскопским благајнама

Бранислав Предојевић
Филм “Флеш” постаје промашај године на биоскопским благајнама

ЛОС АНЂЕЛЕС - Студио “Ворнер брадерс” суочава се са губитком већим од 200 милиона долара у финансијској катастрофи након неуспјеха филма “Флеш”, свог новог суперхеројског блокбастера.

Велики филмски студији редовно се коцкају на благајнама дајући буџете од стотина милиона долара за филмове који би могли да буду велики хитови или промашаји на благајни. Ипак, чини се да је најновији филм њиховог филмског студија ДЦ рађен по стрипу “Флеш”, који је имао буџет 200 - 220 милиона долара, а тренутно има глобалну зараду од само 215 милиона долара (што није довољно ни за покривање трошкова), наставак силазне путање студија, који на све начине покушава да се врати на стазу успјеха.

Да буде горе, у филму се вратио Мајкл Китон у легендарној улози Бетмена, ту је и Бен Афлек као Мрачни витез, ту је и Супердјевојка, а сам филм је заснован на једном од најбољих ДЦ стрипова “Флешпоинт” из 2011. године, чији аутори су култни стрип умјетници Џеф Џоунс и Енди Кјуберт, али ни то није могло да филм спасе од пропасти.

Кривицу за то дјелимично сносе бројни скандали везани за главну звијезду Езру Милера, укључујући озбиљне оптужбе за наркотике, насиље, употребу ватреног оружја и сексуално узнемиравање, због чега није ни било озбиљне глумачке промоције, али, с друге стране, негативна слика у вези са ДЦ екранизацијама почела се стварати и раније.

Лоши резултати “Ворнера” почели су док се на челу ДЦ одјељења још налазио режисер Зек Снајдер, који је својом визијом екранизација ДЦ стрипова требало да на благајнама парира “Марвеловом” филмском универзуму, али након почетних солидних успјеха са филмом “Човјек од челика”, првим дијелом “Чудесне жене” и “Аквамена”, то се полако почело претварати у серију проблема, губитака и скандала. Снајдерова мрачна и радикална визија, супротстављена стрип насљеђу, маркетиншки промашаји, чудан избор режисера и сценариста, сукоби на сету, промјене екипе током снимања те тежак сукоб студија и глумца Двејна Џонсона у вези са филмом “Црни Адам” на крају су довели до Снајдеровог одласка са чела креативног тима.

Како би се спасло што се може спасти, доведен је режисер и сценариста Џејмс Ган који се прославио радећи “Чуваре галаксије” за конкурентски “Марвел”, док је за ДЦ снимио забавни римејк “Одреда самоубица” (2021) и одличну серију “Миротворац” (2022), али он је затекао неколико започетих продукција које је морао привести крају прије свог најављеног рестарта комплетног ДЦ универзума и јако лошег имиџа франшизе код публике.

Након тешких промашаја са филмовима “Лига правде”, “Црни Адам” и “Шазам 2: Песница богова” ризиковање са контроверзним Милером и “Флешом”, како би се оправдали високи трошкови продукције, на крају се претворило у нову катастрофу за компанију “Ворнер”. Пад “Флеша” на благајнама у другој седмици приказивања од 73 одсто био је други на листи најгорих падова за екранизације стрипова након пропасти “Морбијуса”, а да буде горе за ДЦ и “Ворнер”, у биоскопе тек треба да дођу суперхеројски филмови “Плава буба” и други дио “Аквамена”, чије су продукције такође пратили бројни проблеми, од лоших утисака на пробним пројекцијама до помјерања датума премијера.

Укратко, мале су шансе да чак и стварне суперхеројске карактеристике могу помоћи “Ворнеру” да избјегне нове губитке, док нове пројекте у развоју тек чекају озбиљна искушења.

Планови

Шеф студија ДЦ Џејмс Ган прије неколико мјесеци објавио је у ком правцу ће се кретати њихова суперхеројска франшиза и тај план је, најблаже речено, забрињавајући. Енди Мушети, који је режирао “Флеша”, треба да ради новог “Бетмена”, Џејмс Манголд је задужен за нову адаптацију “Чудовишта из мочваре”, а није се прославио радећи на серијалу “Икс-мен”, док би сам Ган требало да режира новог “Супермена”, који ће пред публику доћи 2025. године иако је велики дио обожавалаца већ разочаран због неочекиваног отказа Хенрију Кавилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана