Филм „CODA“ тријумфовао на додјели „Оскара“

Танјуг
„Оскара“ за најбољи филм добило је остварење „CODA“
Foto: Танјуг/АП | „Оскара“ за најбољи филм добило је остварење „CODA“

ЛОС АНЂЕЛЕС - У Лос Анђелесу су по 94. пут додијељене награде америчке Академије филмске умјетности, а „Оскара“ за најбољи филм добило је остварење „CODA“ (Child of deaf adults), прича о породици глувонијемих која живи у малом рибарском граду.

Филм снимљен у продукцији стриминг платформе Епл ТВ је номинован за три „Оскара“ и награђен је у све три категорије: за адаптирани сценарио, за споредну мушку улогу и за најбољи филм.

Џејн Кемпион је на гламурозној церемонији у Долби театру у Лос Анђелесу ноћас добила „Оскара“ за режију филма „Моћ пса“ и постала прва жена која је два пута освојила најпрестижнију филмску награду у овој категорији.

„Оскар“ за најбољег глумца  је припао Вилу Смиту за улогу у филму „Краљ Ричард“, а он је уз сузе у очима поручио да се од њега очекује да воли и штити драге људе.

-Хвала цијелој породици Вилијамс што могу да будем амбасадор љубави... Ово је предиван моменат и не плачем што сам добио награду већ због тога што желим да свјетлост обасја све људе до којих ми је стало - рекао је Смит.

Филм „Краљ Ричард“ говори о породици Вилијамс - познатим тенисеркама Серени и Венус и њиховом оцу Ричарду.

За најбољу глумицу „Оскара“ је добила Џесика Честејн за улогу у филму „Очи Тами Феј“ .

Трој Кадсур, глувонијеми глумац добио је „Оскара“ споредну улогу у филму „CODA“, који се знаковним језиком захвалио свима на великом признању.

-Ово је награда за све глувонијеме људе на свијету. Успјели смо - поручио је Кадсур са позорнице Долби театра.

Ариана Дубози добила је „Оскара“ за најбољу споредну улогу у остварењу „Прича са западне стране“.

Најбољи инострани играни филм је јапанско остварење „Повези ме“ чију режију потписује Рyсуке Хамагући.

Награду „Оскар“ за најбољи оригинални сценарио добио је Кенет Брана за филм „Белфаст“, док је за најбољи адаптирани сценарио признање отишло у руке Шин Хедер које је режирала остварење „CODA“.

„Оскаром“ за оригиналну пјесму у филму награђени су Били Ајлиш за нумеру „No time to die“ у истиоменом остварењу о тајном агенту Џејмсу Бонду.

„Оскар“ за најбољу оригиналну музику добио је Ханс Цимер за остварење „Дина“, а исти филм је награђен и за монтажу.

Церемонију 94. додјеле награде „Оскар“ обиљежио је и тријум филма „Дина“  у категоријама за најбољи звук, најбољу фотографију и специјалне ефекте.

Најбољи дугометражни документарни филм је америчко остварење „Љето соула“ о културном фестивалу у Харлему.

„Оскара“ за најбољи кратки играни филм добило је остварење „Дуг поздрав“, а за костим Џени Беван за филм „Злица“, док је за кратки анимирани филм награда припала остварењу „Краљица кошарке“.

Френсис Форд Копола, редитељ филма „Кум“, био је уз глумце Роберта Денира и Ал Паћина специјални гост церемоније додјеле „Оскара“ поводом обиљежавања пола вијека од настанка култног остварења.

Копола се захвалио свима који су учествовали у настајану филма „Кум“ и узвикнуо „Живјела Украјина“.

Ума Турман, Самјел Ел Џексон и Џон Траволта били су гости на додјели обиљежавајући 28 година од настанка филма „Петпарачке приче“ Квентина Тарантина, а овом приликом обиљежена су још два јубилеја: 60 година филмске сторије о Џемсу Бонду и 30 година од настанка филма „Бијелци не умију да скачу“.

Међу гостима церемоније додјеле „Оскара“ биле су и Лајза Минели и Лејди Гага.

Били Ајлиш је уживо у Долби театру извела награђену нумеру, а Себастиан Хатро песму „Encanto“, једну од номинованих за награду „Оскар“.

Церемонију додjеле "Оскар" обиљежио је и инцидент у којем је глумац Вил Смит ошамарио глумца Криса Рока.

Крис Рок је поменуо Смитову супругу на сцени Долби театра, а Смит га је потом ошамарио, а гледаоци церемоније додјеле награде Оскар остали су у недоумици да ли је инцидент дио сценарија цијелог догађаја.

Негдје на средини церемоније на великом видео биму појавио се текст исписан бијелим словима на црној позадини у којем се „позивају сви да покажу солидарност са Украијином и пошаљу помоћ, а ријечи подршке упутила је и глумица рођена у овој земљи Мила Кунис.

Овогодишњу церемонију водиле су три даме: Реџина Хол, Ејми Шумер и Ванда Сајкс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана