Фестивалски хитови на овогодишњем Белдоксу

Агенције
Foto: Агенције

Јубиларни 15. фестивал Белдокс биће одржан од 11. до 18. маја и премијерно ће у Србији приказати награђиване документарне филмове који долазе са великих свјетских фестивала.

Ови филмови нуде алтернативу масовној забави и униформности, задиру дубоко и подстичу људе на размишљање.

- Проналазимо, волимо и дијелимо са публиком најбоље документарне филмове из цијелог свијета. Као филмска организација која организује један од водећих фестивала документарног филма у овом дијелу Европе, вјерујемо у моћ документарних филмова који постављају питања и инспиришу људе да стварају и вјерују у промјене - истакао је Игор Станојевић, селектор фестивала.

Јубиларни Белдокс фестивал ће у 12 програмских цјелина, премијерно приказати више од 100 најбољих документарних филмова данас у свијету.

Међу највише ишчекиваним остварењима које ће публика моћи да погледа су "Откачен у времену", о писцу Курту Вонегату. Аутори филма су Роберт Б. Виде и Дон Аргот.

Из Италије долазе филмови "Итало Диско", остварење Алесандра Мелацинија и "Жмирке", дебитантски филм редитељке Викторије Фиоре.

"Записничари вјечности" је анимирано-експериментални документарац редитеља Аристотлиса Марагкоса.

"Роселинијеви" Алесандра Роселинија говори о његовом дједу чувеном филмском аутору Роберту Роселинију.

Белдокс, један од водећих међународних фестивала документарног филма у овом дијелу Европе, одржава се сваке године у мају у Београду. Основан 2008. године, подијељен је у 12 програмских цјелина, организује преко 100 премијерних пројекција сваке године, током осам дана.

Фестивал додјељује шест награда у четири такмичарска програма. Осим филмских пројекција организује низ панела и Мастер клас предавања. Сваке године окупи преко 150 међународних стручњака у аудио-визуелној индустрији, аутора и продуцената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана