Фестивал у Сопоту: Награде за “Да ли сте видјели ову жену”, Жалици и Максићу

Срна
Фестивал у Сопоту: Награде за “Да ли сте видјели ову жену”, Жалици и Максићу

СОПОТ - “Гран при” 51. Филмског фестивала у Сопоту добио је филм “Да ли сте видјели ову жену” у режији Душана Зорића и Матије Глушчевића, награду за режију Пјер Жалица за филм “Празник рада”, док је Јово Максић добио награду за најбољу мушку улогу за филм “Олуја”.

Награда “Мира Ступица” за најбољу женску улогу на свечаном затварању фестивала додијељена је Марији Шкаричић за филм “Трагови” у режији Дубравке Турић, награду публике за најбољи филм добио је филм “Траг дивљачи” редитеља Ненада Павловића, а специјално признање стручног жирија припало је постхумно великану српске и југословенске кинематографије Пуриши Ђорђевићу за филм “Уста пуна земље”.

У образложењу жирија се наводи да дугометражни дебитантски филм “Да ли сте видјели ову жену”, у продукцији “Нон-алајнд филм”, који је имао свјетску премијеру на 79. Венецијанском филмском фестивалу, доноси узбудљив, жанровски занимљив филм у сталној смјени драме и комедије, са јаком и лако прихватљивом симболиком.

Награда за најбољу режију додијељена је Пјеру Жалици за филм “Празник рада”, у којем, како је навео жири у образложењу, “кроз поетику сарајевске махале, он анализира муку и бол послијератне БиХ и дочарава све губитке настале као посљедица нестанка једне велике земље”.

Награда “Мира Ступица” за најбољу женску улогу додијељена је Марији Шкаричић за филм “Трагови” у режији Дубравке Турић, а који је прича о усамљености у којој доминира снажан и сведен глумачки израз Шкаричићеве која тумачи лик антрополошкиње Ане која се пасионирано бави истраживањем симбола са посмртних “мирила” и стећака.

Награда “Бата Живојиновић” за најбољу мушку улогу додијељена је Јови Максићу за филм “Олуја” у режији Милоша Радуновића, а у образложењу жирија наводи се да је “тешко глумцу да игра јунака који је могао бити и он сам пре близу три деценије”.

Жири је навео да је сјајни Јово Максић свог Илију приказао као аутентичног, архетипског хероја који под невероватним околностима успева да сачува своју породицу.

Фестивал је реализован у продукцији Центра београдских фестивала и Центра за културу Сопот.
Жири такмичарског програма 51. филмског Фестивала у Сопоту чинили су предсједник жирија редитељка Ана Марија Роси, глумица Михаела Стаменковић и композитор Раде Радивојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана