Фестивал европског филма Палић: Филмови који помјерају границе

Блиц
Фестивал европског филма Палић: Филмови који помјерају границе

Суботица - У оквиру главног такмичарског програма 20. фестивала европског филма Палић (13-19. јула) биће приказани, између осталих, визуелни спектакл „Конгрес" Арија Фолмана, изузетно популаран румунски филм „О пужевима и људима" Тудора Гиургија, као и остварење „Дуг и срећан живот" једног од најзначајњих нових руских редитеља Бориса Хлебникова.

"Конгрес"

„Конгрес" (The Congress) је нови филм израелског редитеља Арија Фолмана, који је након великог успеха са остварењем „Валцер са Баширом", поново помјерио границе филмске имагинације и коришћења анимације. Робин Рајт Пен тумачи средовјечну глумицу која дозвољава да јој се потпуно скенира тијело ради касније дигиталитације како би студио могао да користи њен лик на сваки могући начин, док ће њој бити забрањено да глуми.

"О пужевима и људима"

„О пужевима и људима" (Despre oameni si melci) мијења уобичајено виђење да из Румуније долазе само драме које обрађују тешке животне теме. Редитељ Тудор Гиургиу успио је да направи најгледанији румунски филм о радницима мале фабрике у унутрашњости који се боре са изазовима савременог капитализма донирајући сперму док се Румунија отвара свијету, а Мајкл Џексон има концерт у Букурешту... Ријеч је о топлом филму који можемо назвати и румунском верзијом хита „До голе коже" (Full Monty).

"Дуг и срећан живот"

Филм нове снаге руског филма Бориса Хлебникова „Дуг и срећан живот" прича је о обичном човjеку који жели да буде херој, али није свjестан својих ограничења. Он се суочава са проблемима транзиционог човjека - хипотеке, недостатак новца, сурови инвеститори - али одлучује да им се супротстави у тој наизглед неизвjесној борби.

И остали филмови које је одабрао Николај Никитин, селектор такмичарског програма, изузетно су занимљиви: „Боргман" холандског аутора Алекса ван Вармердама, фински „Отвори ми се" Сима Халинена, „Једи, спавај, умри" Швеђанке Габријеле Пихлер, пољски „У име" Малгорзате Шумовске, „Рај: Нада" аустријског редитеља Улриха Зајдла, белгијско-холандски „Распад сломљеног круга" Феликса ван Гренингена, „Селидба (Три собе/кухиња/купатило)" њемачког редитеља Дитриха Бригемана, словачко-чешки „Мој пас Килер" Мире Форнеј и турска остварења „Ви осветљавате ноћ" Онура Унла и „Часови хармоније" Емира Баигазина. Боје домаћина браниће „Кругови" Срдана Голубовића.

О најбољим филмовима одлучиваће жири на челу са Срђаном Драгојевићем. Међу осталим члановима су Ешли Хорнер (продуцент из Велике Британије), Нургул Јешилчај (турска глумица), Маркета Ходускова (члан CICAE савјета из Чешке) и Памела Пјанеца (критичарка из Француске).

Осим главног програма, на фестивалу ће бити приказано још 11 филмских програма: Паралеле и судари, Млади дух Европе, Омаж програм за добитнике награде "Александар Лифка", Омаж програм посвећен добитнику награде "Ерсте Ундергроунд Спирит", Нови турски филм, Нови мађарски филм, Европа и хришћанство, Еколошки документарци, Победници Палића и Дечји програм.

Михалков и Кустурица лауреати

Емир Кустурица и Никита Михалков лауреати су овогодишње награде фестивала „Александар Лифка" за изузетан допринос европској кинематографији.

У част јубилеја на фестивалу ће бити представљена монографија „Додир вечности", филмског критичара Небојше Поповића, о свим досадашњим добитницима награде која се додЈељује од 2000. године. - Монографија треба да подсЈети на ремек-дјела награђиваних аутора која одавно нису или су веома ријетко присутна на малим и великим екранима и да укаже на мудру одлуку фестивала да у нашој средини отргне од заборава неке од највећих домета европског и свјетског филма - каже Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана