Фестивал “Cinema Parallels” од 10. до 12. јуна у Бањалуци: Посвета награђиваним филмовима

Илијана Божић
Фестивал “Cinema Parallels” од 10. до 12. јуна у Бањалуци: Посвета награђиваним филмовима

БАЊАЛУКА - Љубитељи квалитетног филмског програма имаће прилику да уживају у другом издању фестивала “Cinema Parallels”, који ће бити одржан од десетог до 12. јуна у Градском позоришту “Јазавац” у Бањалуци.

Публика ће током три фестивалска дана моћи да погледа 14 кинематографских остварења, а већина филмова које је за овогодишњи “Cinema Parallels” одабрала Адриана Трухијо, умјетничка директорица фестивала, награђена је на признатим регионалним и међународним фестивалима.

Њемачко-аустријски филм “Space Dogs”, у режији Елзе Кремсер и Левина Питера отвориће фестивал 10. јуна у 18 часова. Након тога, присутни ће моћи да разговарају са Симоном Питером, који је био задужен за дизајн звука овог остварења. Прве вечери публика ће од 20.30 часова моћи да погледа и филм “Red Moon Tide”, шпанског редитеља Луиса Патиња.

Бањалучка публика ће на другој фестивалској вечери, која ће бити одржана  11. јуна, моћи да ужива у остварењу “Срећан Божић, Џињу”, у режији Младена Ковачевића из Србије. Након тога је планирана панел дискусија са представницима Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци.

Дио програма посвећен америчкој експерименталној редитељки Лин Сакс почиње у 20.30 часова, а биће приказана четири њена филма, и то “The Washing Soceity”, “Торнадо”, “The Small Ones” и “Epistolary: Letter to Jean Vigo”.

Посљедњи дан фестивала, заказан је за 12. јун, а почеће пројекцијом филма “Things We Dare Not Do” мексичког редитеља Бруна Сантамарије, након чега од 20 часова почиње програм “Parallels Јоџ”, који чини избор кратких филмова из регије. Међу њима ће се наћи “Сунце, врати се” Милице Јокић из Србије, затим “Осамдесет динара” иза којег стоји Инма де Рејес, такође из Србије. Ту су још и “Коријени” Стефана Томића, као и “University of Disaster” и “Dreaming of Prey to Grasp Shadow”, оба у режији Раденка Милака те “Зашто мама вазда плаче?” Кармен Обрдаљ из БиХ.

Почетак пројекција све три фестивалске вечери је заказан за 18 часова, уз придржавање препоручених епидемиолошких мјера. Улаз ће бити бесплатан, а карте ће се моћи преузети у Градском позоришту “Јазавац”, због ограниченог броја посјетилаца.

Овогодишње издање “Cinema Parallels” биће реализовано уз подршку Министарства просвјете и културе РС, у партнерству са Градским позориштем “Јазавац” те у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци, док је организација повјерена Видео-кабинету.

Подсјетимо, “Cinema Parallels” је посвећен подршци независним и иновативним филмовима, са нагласком на приказивању стварности кроз филм, у свој њеној разноликости и облицима, кроз посебан кустоски избор међународних и регионалних савремених филмова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана