Фестивал анимираног филма у Бањалуци: Винер блут најбоље остварење

Г.С.
Фестивал анимираног филма у Бањалуци: Винер блут најбоље остварење

Бањалука - Филмско остварење "Винер блут", чији су аутори Златко Боурек и Павао Шталтер из Хрватске, добитник је Гран прија на овогодишњем Међународном фестивалу анимираног филма "Бањалука 2015".

Фестивал је завршен у сриједу увече додјелом награда најбољима у бањалучком Дому омладине и поновним приказивањем награђених филмова.

- Филм "Винер блут" се храбро суочава са историјском, али и личном траумом. Обиљежава га снажан колорит, мноштво метафора, симбола, али и досљедност ауторског ликовног изражаја, који траје више од пола вијека - наведено је у образложењу жирија.

Награда за креацију и умјетнички израз такође је отишла у Хрватску и то "Левитацији" Марка Мештровића. Иако је на фестивалу било много сјајних филмова направљених 3D техником, жири је одлучио да награди "Златни ударац" Гокалпа Гонена, док је награду за 2D анимацију добио "Давит" Давида Јансена.

Један од филмова који је свакако привукао пажњу зреле публике јесте "Carpace" Флоре Молиние, који је проглашен остварењем са најбољом комбинованом техником.

С обзиром на то да је због великог броја квалитетних филмова трочлани жири у саставу Јелена Бећир из Србије, Божидар Тркуља из Хрватске и Мелина Алагић из БиХ, имао врло тежак задатак, одлучили су да додијеле и два специјална признања. Прво је додијељено анимацији "Живот с Херманом Х. Ротом" у режији Кинтис Лундгрен, а друго филму "Фуга за виолончело, трубу и пејзаж" Јержија Куче.

- Понуда је била јако богата, али награде су сигурно заслужене, јер то су филмови који су се истакли и које би свако од нас погледао бар још једном - рекла је Алагићева.

Што се филмова за малу публику тиче, побиједио је филм "Један, два, дрво" Јулије Аронове, који својом ведрином, ликовном разиграношћу и динамиком заокружује духовиту причу.

- Укупно је стигло 520 филмова, а ми смо се трудили да изаберемо најбоље - рекао је директор фестивала Горан Дујаковић и додао да су изградили репутацију фестивала и да им сада стиже више филмова него прије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана