Феномен “Барбихајмер” руши рекорде у филмској индустрији

Бранислав Предојевић
Феномен “Барбихајмер” руши рекорде у филмској индустрији

ЛОС АНЂЕЛЕС - Борба између филмова “Барби” и “Опенхајмера” на кино-благајнама довела је до рекордног викенда, који се сматра једним од највећих заједничких резултата у историји филма.

Феномен назван “Барбихајмер” захватио је САД и остатак планете јер је прича “Барби” Грете Гервиг, инспирисана истоименим играчкама, зарадила титулу највећег отварања у 2023. са 155 милиона долара, док је “Опенхајмер” Кристофер Нолана зарадио импресивних 80,5 милиона долара. Као што истиче филмски критичар Џонатан Бохли, ово је први пут у историји да су на кино-благајни два филма зарадила више од 80 милиона долара.

Глобално, “Барби” је зарадио 337 милиона долара, а “Опенхајмер” 174 милиона, што је довело до тога да ови филмови имају историјски четврти викенд са највећом зарадом на благајнама свих времена. “Барби” је уједно и филм с највећом зарадом за неку режисерку, а тај је статус претходно држао филм “Капетан Марвел” из 2019. године. Чини се да нема ни знакова да се помама о “Барбихајмеру” гаси, јер су оба филма добила оцјену “А” од сајта “Кинемаскор”, док “Барби” тренутно држи 80 одсто позитивних рецензија на “Метакритку”, а “Опенхајмер” има од 89 бодова.

Оно што је луђе јесте да је један филм сатирична постмодерна комедија о свијету лутака познатих по јарко ружичастој одјећи, док је други биографски филм о научнику који је направио атомску бомбу током Другог свјетског рата. У једном Марго Роби и Рајан Гослинг пјевају и плешу на пастелној пластичној плажи обучени у ружичасто. Други има измученог Килијана Марфија који глуми човјека који се брине да би могао случајно уништити свијет. Једнако занимљиво јесте то да ниједан филм није дио неке франшизе, што руши комплетан систем пословања Холивуда у посљедњих 20 година. Успјешни серијали, фановска база, тежња за развојем система који се може понављати док год доноси зараду, сва поуздана правила која Волстрит и маркетинг воли одједном су постали неважни, јер се показало да је публика мање заинтересована за конфекцију ма колико скупа и бомбастична била. Треба напоменути да су оба режисера позната по ауторском погледу на филм, без обзира на жанр, те да “Опенхајмер”има предикат Р,  да траје три сата и да је имао мањи број биоскопа у дистрибуцији, што га није зауставило на путу до публике.

Успјех ова два филма тим је већи што је дошао у јако тешком времену за филмску индустрију коју потреса штрајк америчких сценариста и глумаца, због чега ће бројни филмови овог љета проћи без свечаних премијера, осим ако дође до договора са великим студијима.

Надимак

Заједничко име “Барбихајмер” је настало када је објављено да ће оба филма бити објављена истог дана. Тонски контраст између филмова био је превише урнебесно оштар да би се корисници друштвених медија могли одупријети и убрзо је заказивање постало неслужбено партнерство умјесто такмичење. Надимак “Барбихајмер” је постао популаран, лажни трејлери, плакати и мајице су преплавили интернет, а друштвене мреже су подивљале од мимова. Велике звијезде и обични људи су дијелили своје планове да виде оба филма заједно, с много дискусија о томе којим редослиједом их видјети, шта обући, које коктеле попити и како дијелити утиске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана