“Фалсификатор” побрао награде

Александра Рајковић
“Фалсификатор” побрао награде

Сопот - Награде за “Фалсификатора” на “Софесту” потврђују да филмови које снимам у сарадњи са Републиком Српском имају одјека међу људима који вреднују филмску уметност. Због тога признања из Сопота за мене имају посебну вредност.

Рекао је ово за “Глас Српске” режисер Горан Марковић, чији је филм “Фалсификатор” на 42. “Софесту” добио три награде - за режију, сценографију и костим. За најбољи филм на “Софесту” жири је прогласио “Кругове” редитеља Срдана Голубовића у продукцији куће “Баш челик”, којој је припала Велика статуета “Софест”.

“Кругови” су филм инспирисан истинитим херојским чином Требињца Срђана Алексића.

Марковићу је припала награда за најбољу режију, коју чине статуета “Софест” и новчани износ од 100.000 динара.

Жири је у образложењу за награду навео да “прецизном руком искусни редитељ преплиће комично и трагично, причајући о човјеку који је на свој начин желио да поправи свијет и префињеном филмском поетиком призива најбоље из школе из које је потекао.”

Фестивал је завршен у суботу увече свечаним уручењем награда у Центру за културу Сопот.

На фестивалу је од 2. јула у такмичарском програму учествовало десет српских играних филмова снимљених у протеклих 12 мјесеци.

Предсједник жирија, глумица Драгана Варагић и чланови, професор Факултета драмских уметности из Београда Фети Даутовић и редитељ Мирослав Терзић одлуке су донијели једногласно.

У такмичарском програму учествовало је девет филмова, а осим “Кругова” и “Фалсификатора”, ту су били “Мамарош”, “Љубав долази касније”, “Љуљашка”, “Артиљеро”, “Држава”, “Вир” и “С/кидање”.

Награда за најбољу сценографију, коју чине статуета “Софест” и новчани износ од 50.000 динара, постхумно је припала Вељку Деспотовићу за филм “Фалсификатор”.

Одлука је донесена једногласно, а образложена је као “разиграна реконструкција епохе у којој доминирају љубав за детаљ и промишљени колорит.”

За најбољу костимографију, коју чине статуета “Софест” и новчани износ од 50.000 динара, награђена је Љиљана Петровић за “Фалсификатора”. Једногласну одлуку прати образложење “маштовит, тачан и духовит са детаљима који се памте.”

- “Фалсификатор” је други филм који сам снимао у Српској. Иако овај филм делује лагано и необавезно, био је јако захтеван за снимање. Било би веома значајно да се учврсти производња филмова у Бањалуци. Сигуран сам да ће снимање филмова заживети у Српској ако дођу млади људи са свежим идејама за нове филмске приче - казао је Марковић.

Марковићев филм снимљен је у продукцији “Дрина филма” из Београда и “Балкан филма” из Козарске Дубице, а копродуцент је Радио-телевизија Републике Српске.

Горан Марковић је прво написао драмски текст “Фалсификатор”, по којем је и режирао истоимену представу, што је била наруџбина Гете института поводом 20 година од пада Берлинског зида.

Глумац Тихомир Станић, који у “Фалсификатор” тумачи насловну улогу, фалсификатора Анђелка, а такође и продуцент филма и сарадник на сценарију, истиче да је ово одличан почетак фестивалског живота.

- Радује ме што су почетак фестивалског живота филма “Фалсификатор” обележиле ове значајне награде. Сигуран сам да ћемо добити још признања на другим фестивалима. “Софест” је добар знак за екипу “Фалсификатора”. Веома је важно што смо добили објективну потврду да смо направили филм који ће оставити траг у српској кинематографији. Очекују нас фестивали у Пули, Херцег Новом, Санкт Петербургу и Измиру - каже Станић.

Статуету “Софест” и 100.000 динара за најбољи сценарио добили су Срђан Кољевић и Мелина Пота-Кољевић за “Кругове” - “мозаик ликова, времена и простора, двије паралелне приче које у једној тачки имају заједничку прошлост која везује и обавезује компликовану садашњост.”

Награду за најбољу мушку улогу добио је Никола Ракочевић за ролу у филму “С/кидање”, а исто признање у женској конкуренцији припало је Мирјани Карановић за улогу у филму “Вир”.

Глумци

Већина филма “Фалсификатор” снимљена је у Шешковцима и Лакташима, а осим глумаца из региона, улоге су остварили и глумци из Републике Српске.

Осим Тихомира Станића, у филму играју Бранка Катић, Светозар Цветковић, Наташа Марковић, Драган Петровић, Радко Полич, Јернеј Шугман, Горан Навојец, Сергеј Трифуновић, Дражен Павловић, Борис Комненић, Емир Хаџихафизбеговић, Харис Бурина...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана