“Фалсификатор” на отварању

Александра Маџар
“Фалсификатор” на отварању

Пале - “Филмски кампус” који организује Кинотека Републике Српске почиње сутра у 19 часова у Културном центру Пале пројекцијом филма “Фалсификатор” Горана Марковића, што је истовремено и паљанска премијера овог остварења.

Потврдио је ово за “Глас Српске” директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић и најавио да ће “Филмски кампус”     трајати до 29. јуна.

На свечаном отварању филм “Фалсификатор”, у име “Балкан-филма” и “Дрина филма”, представиће глумац и продуцент Тихомир Станић, који тумачи насловну улогу у филму.

На паљанску премијеру филма улаз је слободан.

- У реализацији програма посвећеног филмској умјетности у Филмском архиву Кинотеке учествоваће студенти и професори из Бањалуке, Источног Сарајева, Пала и Београда, као и истакнути филмски умјетници, историчари филма, филмски критичари и архивисти - казао је Пандуревић.

Подсјетио је да су учесници “Филмског кампуса” студенти камере, режије, монтаже и драматургије на Академији умјетности Бањалука, као и студенти Катедре за општу књижевност и театрологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Такође учествују и студенти Факултета драмских уметности из Београда, група ученика завршних разреда Средњошколског центра Пале и други љубитељи филма.

- Радни дио кампуса, едукативни програм намијењен студентима, биће обиљежен темама из историје филма, филмске архивистике, анимације, драматургије, филмске музике, до анализе практичних искустава и трендова у савременој филмској продукцији - каже Пандуревић.

Предавачи ће бити бројни гости Кинотеке РС, који ће у разговору са студентима представити своја богата професионална искуства у бављењу филмом.

Управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић даће пресјек српске кинематографије, од њених почетака 1896. до 1945. године, што ће бити праћено бројним филмским инсертима архивски изузетно вриједних докумената.

“Црни талас”

- Директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић говориће о ауторима и филмовима такозваног црног таласа, који су својевремено били забрањени, а данас се сврставају у сам врх српске и југословенске кинематографије.

Ријеч је о филмовима Александра Петровића, Живојина Павловића, Душана Макавејева, Миће Поповића, Гордана Михића, Желимира Жилника - каже Милован Пандуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана