Европски Oскари у знаку политичких говора

Танјуг
Европски Oскари у знаку политичких говора

Овогодишња додјела Европских филмских награда, која је одржана синоћ у Берлину, протекла је углавном у знаку политичких говора.

Примајући почасну награду, прослављени шпански редитељ Педро Алмодовар напао је владу своје земље, називајући је "глувом и неосјетљивом" за проблеме с којима се Шпанци суочавају.

Како преноси BBC, 64-годишњи синеаста критиковао је и "ужасну културну политику" Мадрида којом су драстично смањени фондови за све врсте умjетности, истичући да је 2013. била најгора година за шпанску филмску индустрију.

Политика је преовладала и у захвалном говору белгијске глумице Верле Бетенс која је освојила награду за најбољу женску улогу.

Звијезда драме "Тh Broken Circle Breakdown" подигла је глас против позива за отцjепљење Фландрије, наводећи да Белгија посjедује нешто "јединствено" што треба сачувати.

Међу награђеним на синоћној свечаности био је и италијански глумац Тони Сервило, добитник награде за најбољу мушку улогу у филму "The Great Beauty (La Grande Belezza)".

Ова сатирична прича о високом друштву Рима проглашена је најбољим европским остварењем, док је њен редитељ Паоло Сорентино однио награду за најбољу режију.

Награда за најбољу комедију припала је данском филму "Love is All You Need" са Пирсом Броснаном у улози удовца који се поново заљубљује.

Италијански ветеран Енио Мориконе проглашен је најбољим композитором, док је Израелац Ари Фолман добио награду за најбољу анимацију за своју фантазију "The Congress".

Филм "The Act of Killing" о индонежанском геноциду, снимљен у британско-данско-норвешкој копродукцији, освојио је награду за најбољи документарац.

Примајући награду за европску ко-продукцију, румунска продуценткиња Ада Соломон потсjетила је окупљене на чувени цитат Нелсона Манделе "Све изгледа немогуће док се не уради".

Француска глумица Катрин Денев добила је награду за животно дjело за 50 година дугу каријеру током које се појавила у више од стотину филмова.

Преузимајући награду из руку њемачког редитеља Вима Вендерса, славна глумица је рекла да се "осјећа Европљанком више него икада".

Уручујући јој статуету, Вендерс, који је предсједник Европске филмске академије (EFA), поздравио је 70-годишњу глумицу називајући је "богињом" и "краљицом европске кинематографије", као и "особом велике унутрашње снаге".

Међу звијездама које су уручивале награде на 26. додели Европских филмских признања у берлинском Фестшпиле центру, биле су глумице Диана Кругер, Нуми Рапас и Кристин Скот Томас.

Свечаност, која је уживо емитована у 15 земаља, идуће године се сели у летонску престоницу, Ригу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана