Европски Оскар за филм Ида

Агенције
Европски Оскар за филм Ида

Дугометражни филм "Ида" пољског редитеља Павела Павликовског тријумфовао је на овогодишњој додели Европских филмских награда (EFA).

Ријеч је "о црно бијелом остварењу, непомичне камере", који је освојио пет признања: награду за најбољи европски филм, најбољег редитеља, најбољи сценарио, најбољу камеру као и награду публике.

Филм, чија је радња смјештена на почетку 1960-их, прати причу 18-годишње Ане која је одрасла без родитеља у самостану. Прије него што ће и сама постати опатица, Ана сазнаје да има тетку по мајци, Јеврејку.

Павликовски је рођен у Варшави, али је још као дјечак напустио Пољску, а данас живи у Великој Британији. Каријеру је започео средином 1980-их година снимајући документарце за BBC, да би касније своју пажну усмjерио на дугометражане игране филмове.

Снимио је неколико остварења од којих су најпознатија "Last Resort" и "My Summer" која су вишеструко награђена.

Позната француска редитељка Ањес Варда добила је награду за животно дjело, а британском редитељу Стиву Меквину додељена је награда за европски допринос свjетској кинематографији на 27. додели EFA која је синоћ одржана у Риги.

Варда, позната као "кума француског новог таласа", која је током 1950-их и 1960-их била један од протагониста филмског покрета који је редифинисао европску, па и свjетску кинематографију, снимила је више од 30 кратких, документарних и дугометражних филмова за телевизију и велико платно. Такође је аутор бројних изложби фотографија и умjетничких инсталација.

Награда EFA јој је уручена за животно дjело за допринос свjетском филму, а у њену част је у згради Опере у Риги, овогодишњој Културној престоници Европе, приказан њен аутобиографски документарац "Ањесине плаже".

Као признање за велики допринос свијету филма, Стиву Меквину је синоћ уручена почасна награда "Европски допринос светској кинематографији". Његов последњи филм "12 година ропства", о животу робова у Америци током 1840-их година, освојио је ове године три Оскара, међу којима и Оскара за најбољи филм.

"Филм може да промјени живот и сигурно је промјенио мој", изјавио је британски редитељ примајући награду из руку прослављеног њемачког редитеља и председника Европске филмске академије, Вима Вендерса.

Меквин је започео каријеру са кратким експерименталним видео снимцима. Његов први дугометражни филм "Hunter" о посљедњим данима Бобија Сендса, активисте Ирске републиканске армије (IRA), снимљен 2008, готово је одмах постигао међународни успјех и освоји бројне награде.

Услиједио је филм "Срам" који је такође остварио запажен успјех у свијету. Европске филмске награде, које слове за "европске Оскаре", додјељују се сваке године у више од 20 категорија, најбољим остварењима у европској кинематографији.

Најбољи европски глумац ове године је Британац Тимоти Спал који је награду добио за улогу у филму "Mr Turner" о славном енглеском сликару, а набоља европска глумица је Францускиња Марион Котијар која је наградјена за улогу у драми браће Дарден "Deux jours, une nuit".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана