Епски трилер “Опенхајмер” стиже у биоскопе широм свијета VIDEO

Бранислав Предојевић
Епски трилер “Опенхајмер” стиже у биоскопе широм свијета VIDEO

БАЊАЛУКА - Најновије остварење Кристофера Нолана епски трилер “Опенхајмер”, биографска прича о оцу атомске бомбе, ове седмице стиже у биоскопе широм свијета, а у домаће биоскопе, попут “Синеплекса Палас” и “Синестара”, стиже у четвртак.

Овај биографски трилер сниман “IMAX технологијом” публику уводи у парадоксални живот једног загонетног човјека, који је вођен жељом да спаси свијет морао да ризикује његово уништење.

Радња филма заснована је на књизи, награђеној “Пулицеровом” наградом, “Амерички Прометеј: Тријумф и трагедија Џеја Роберта Опенхајмера”, коју су написали Каи Берд и покојни Мартин Џеј Шервин. Сама радња прати живот и каријеру теоретског физичара који је био кључан у развоју првог нуклеарног оружја као дио пројекта “Менхетн” и тиме увео човјечанство у атомско доба.

Нолан, који је уједно и сценариста и режисер, каже да је ово најзанимљивији лик у његовој каријери познатој по комплексним ликовима и причама.

- Мислим да је на било који лик са којим сам имао посла у каријери Опенхајмер, далеко најдвосмисленији и најпарадоксалнији. Што, с обзиром на то да сам снимио три филма о Бетмену, пуно говори - рекао је Нолан.

У улози Џеја Роберта Опенхајмера гледаћемо Килијана Марфија, док Емили Блант тумачи лик његове супруге, биолога и ботаничарке Кетрин Кити Опенхајмер. Добитник “Оскара” Мет Дејмон глуми генерала Лезлија Гроувса Џуниора, директора пројекта “Менхетн”, док је Роберт Дауни Џуниор у улози Луиса Штрауса, оснивача Америчког комитета за атомску енергију. Након више од деценије проведене у “Марвелу” у улози Тонија Старка (Ајронмена), Дауни ипак истиче филм Кристофера Нолана као најбољи у којем је глумио до сада.

- Само ћу то рећи - ово је најбољи филм у којем сам глумио до сада и једва чекам да сви ви то искусите. Не знам зашто се толико поистовећујем са Штраусом, али осјећам да је требало да тумачим ову улогу и знао сам да ћу бити у добрим рукама. Опенхајмер је постао нека врста разграничења за мене - навео је Дауни Џуниор.

Кристофер Нолан је за “Лос Анђелес тајмс” рекао да је Даунијева рола у овом филму потпуно другачија од оног што је он претходно радио, вративши се скроз до улоге Чарлија Чаплина за коју је глумац номинован за “Оскара” 1992. године. Такође, у филму игра још неколико већих глумачких имена - Флоренс Пју глуми психијатра Џин Тетлок, Бени Сафди игра теоретичара физике Едварда Телера, Мајкл Ангарано глуми Роберта Сербера, а Џош Хартнет пионира америчке нуклеарне науке Ернеста Лоренса. У филму такође глуми и добитник “Оскара” Рами Малек, као и глумац, сценариста, продуцент и редитељ Кенет Брана, који је раније сарађивао са Ноланом.

Продуценти су Ема Томас, Чарлс Ровен из 2Атлас Ентертејнмента и Кристофер Нолан.

Филм је снимљен уз буџет од 100 милиона долара, а прве прогнозе говоре да ће зарадити 400 милиона долара, уз сасвим извјесне номинације за “Оскаре”.

Критике

Филм је имао свјетску премијеру у Паризу 11. јула након чега је услиједила британска премијера у Лондону 13. јула, али је штрајк глумаца довео до отказивања других свечаних премијера.

Критичари су након прве двије премијере били одушевљени виђеним, а Роби Колин из “Телеграфа” написао је да је филм потпуни нокаут који му је раздвојио мозак попут експлозија језгра плутонијума и оставио га у сузама након завршне шпице. С друге стране Билџи Ебири је рекао да је филм невјероватан и немилосрдан, лудо детаљна и замршена историјска драма која се гради и гради и гради све док Нолан не сруши чекић на публику на крајње потресан начин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана