Енклава прича о животу без слободе

Александра Маџар
Енклава прича о животу без слободе

Бањалука - Вијест да српски кандидат за "Оскара", филм "Енклава" Горана Радовановића стиже сутра у бањалучки мултиплекс "Палас" пробудила је велико интересовање поштовалаца седме умјетности и, наравно, стручњака из свијета филма.

Многобројни позиви на број биоскопа, као и заинтересованост фанова на "Фејсбук" страници, обећавају да ће ово бити један од гледанијих филмова.

- Радујемо се што је овај филм на нашем репертоару. Ове године биће узбудљиво пратити додјелу "Оскара", баш из разлога што је и "Енклава" у конкуренцији - казала је портпарол мултиплекса "Палас" Марина Поповић и додала да је много оних који зову да провјере у којим терминима ће се филм приказивати.

Главна тема филма "Енклава" је живот Срба у малим изолованим заједницама - енклавама на Косову и Метохији.

Ове заједнице су једине такве у Европи, а припадници полиције Уједињених нација и Европске уније неопходни су да би очували ове територије.

Приморани на живот без слободе, ограничени скученим простором, Срби који су остали да живе на Косову и Метохији егзистирају у веома тешким, гетоизираним условима.

Главни глумци, поред Небојше Глоговца, Анице Добре, Ненада Јездића и Миодрага Кривокапиће, су и четири дјечака са Косова и Метохије.

"Енклава", која је, између осталог, добила и награду публике за најбољи филм у такмичарској селекцији Московског филмског фестивала, кандидује се и у категорији најбољи дугометражни играни филм на страном језику у 2015. години, за 88. додјелу "Оскара", која ће бити одржана 28. фебруара 2016. године у Долби театру у Лос Анђелесу.

- С обзиром на то да смо имали пројекције у Русији, Мексику, Индији, Израелу, Турској и да је филм изазвао јако позитивне реакције публике, очекујем да ће филм деловати на чланове Америчке академије. То је само моје предвиђање на основу искуства публике широм света. Утврдили смо да филм делује на емотивној филмској равни универзално у свим државама – истакао је редитељ и сценариста филма Горан Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана