Џон Вејн: Каубојски војвода

Srna
Foto: Arhiva

БИЈЕЉИНА- Један од најпознатијих холивудских глумаца Џон Вејн умро је на данашњи дан 1979. године.

Вејна није убила индијанска стријела нити је погинуо у једном од безбројних двобоја у својим филмовима о каубојима, већ је, како се вјерује, умро од посљедица зрачења задобијених још педесетих година током снимања филма.

Вејн, рођен као Мерион Мичел Морисон, добио је славно име тек након што је стао пред камере.

Каријеру је почео двадесетих година прошлог вијека у студију "Фокс" као реквизитер, да би ускоро почео да глуми у нискобуџетним филмовима.

Захваљујући пријатељству са режисером Џоном Фордом, једним од највећих аутора из "златног доба" Холивуда, добио је главну улогу у класичном вестерну из 1939. године "Поштанска кочија", што је представљало прекретницу у његовој каријери.

Вејн је добио "Оскара" за главну улогу у филму из 1969. године "Човјек звани храброст".

Почетак импресивне каријере Џона Вејна био необећавајући. Имао је чак два хонорарна посла. Устајао је у пола шест ујутру да би достављао новине, а након школе помагао у очевој апотеци разносећи лијекове купцима. Зарађивао је за своју одјећу и за школу.

Надимак "Војвода" /Дјук/ добио је по свом псу, који га је свуда пратио. Када би ишао у школу пас би га чекао код ватрогасаца, који су знали да је име дјечаковог пса Војвода, па су и Вејна прозвали - Велики Војвода.

Уз помоћ глумца Тома Микса, тадашње велике звијезде вестерна, запослио се као сценски радник у филмском студију "Фокс".

Чак ни Форд, којег многи сматрају једним од највећих филмских редитеља свих времена, није препознао Вејнов глумачки потенцијал. Напротив, често га је малтретирао.

Али, ускоро добија главну улогу у филму "Биг трејл", који је са буџетом од два милиона долара требало да буде најспектакуларнији вестерн тога доба.

Режисер Рајол мучио се са избором главног глумца. У то доба се појавио звучни филм, а многе звијезде нијемог филма нису могле да се привикну на нови медиј.
Волш је тада примијетио младог сценског радника који је са лакоћом носио два тешка стола и учинио му се идеалним за улогу.

На пробном снимању није се прославио, али је пред камерама остављао упечатљив утисак, па су му дали улогу, уз плату од 75 долара недјељно. Проблем је био само у његовом имену.

Продуценти су сматрали да оно није довољно гламурозно, те су га, по јунаку америчке револуције Меду Ентонију Вејну, преименовали - у Џона Вејна.

Вејн је снимио низ култних вестерна, међу којима су - "Ринго Кид", "Црвена ријека", "Тврђава Апача", "Носила је жуту траку", "Рио Гранде", "Човјек који је убио Либерта Валанса" и "Ел Дорадо".

Преминуо је 11. јула 1979. године од рака желуца, а његова смрт изазвала је разне контроверзе и до данас је остала неразјашњена.

Наиме, многи сматрају да је Вејн умро од превелике дозе радијације којој је био изложен за вријеме снимања филма "Освајач" /Тхе Цонqуерор/, још 1955. године.

Од око 220 људи који су сачињавали екипу тог филма, њих 90 је добило рак, од чега је 46 преминуло. Нико са сигурношћу не може да тврди, али многи повезују све то са радиоактивном прашином, из оближњег тест-полигона у Невади.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана