Дви награде за филм "Страхиња Бановић" у Паризу

Танјуг
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД - На синоћ завршеном Фестивалу европског филма у Паризу филм Стефана Арсенијевића "Страхиња Бановић" освојио је две награде: специјално признање главног жирија и награду Луна за најбољи филм, коју додељује млади жири, саопштили су продуценти.

Церемонији је присуствовао главни глумац Ибрахим Кома који је примио награде у име екипе.

У свом образложењу, млади жири је навео да посебно истиче импресивну оригиналност филма.

"Редитељ никад не користи уобичајена средства и никада не упада у патетику, што би било лако, имајући у виду тему. Нјегов поступак, близак натурализму, покушава да пронађе истину између глобалног дешавања мигрантске кризе и интимне љубавне драме" пише у образложењу жирија.

Филм постиже чак и већи замах, осавремењавајући српску средњовековну песму "Бановић Страхиња", путујући на тај начин и кроз време, док се Страхиња креће кроз простор.

Укорењена истовремено у реалности и епу, тако нам се отвара искрена, трагична и снажна љубавна прича коју толико сугестивно и заокружено носе главни глумци, да успевају да учине да заборавимо да су глумци.

Сви ови квалитети чине "Страхињу Бановића" важним делом, хуманим и снажним.“

Подсјећамо, филм је имао свјетску премијеру на 55. Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима, гдје је освојио чак пет награда, укључујући и главну награду, Гран-при Кристални глобус за најбољи филм.

Ово је први пут у овом вијеку да је српски филм тријумфовао у главном такмичарском програму на неком од свјетских фестивала најважније А категорије.

Такође, "Страхиња Бановић" је до сада учествовао и на још преко 20 филмских фестивала, међу којима су били и престижни фестивали у Пинђау, Каиру, Севиљи, Монпељеу, Солуну, Хаифи, Трсту и другим градовима широм света, а до сада је освојио укупно 11 фестивалских награда.

Филм су подржали Филмски центар Србије, Фонд Савета Европе - Еуримаж, Филмски фонд Луксембург, Француски национални центар за филм, Бугарски национални филмски центар, Литвански филмски центар, Креативна Европа - МЕДИА и Влада Републике Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана