"Држите пријатеље близу, а непријатеље још ближе" Филм "Кум" и након 50 година један од најгледанијих

GS
Foto: Instagram

Филм Кум је трилогија америчких криминалистичких филмова режисера Франсис Форд Кополе, инспирисана романом књижевника Марија Пуза. Иако су Италијани били згрожени начином на који су приказани у овом филму, педесет година касније он је и даље најгледанији филм свих времена.

Постоје разлози због којих је овај филм поучан, а то су сљедећи.

Не обећавајте ако знате да то обећање не можете одржати
Ваша ријеч је најважнија ствар коју можете понудити. Не узимајте је здраво за готово. Увијек прво добро размислите можете ли одржати обећање. Сасвим је у реду рећи “не” захтјеву.

Не мијешајте се у туђи приватни живот

Поготово се немојте мијешати у живот брачног пара. Оговарање или давање савјета о личним стварима увијек треба остати лична ствар, јер приватност је та која се мора поштовати. Када су се Кони и Карло посвађали за столом, Сони се покушао умијешати, али га је ушуткала госпођа Корлеоне “Сони, не мијешај се” – Кармело Корлеоне.

Породица је најважнија ствар у животу
Крв је гушћа од воде. “Човјек који не проводи вријеме са својом породицом никада не може постати прави мушкарац” и “Једино богатство на овом свијету су дјеца, важнија од свег новца или моћи на земљи” – Дон Вито Корлеоне.

Никад не чините ништа против своје породице
Не будите као Фредо Корлеоне. Без обзира колико не волите своју породицу, они су ваша породица. Из поштовања, никада не идите против властите крви осим ако нисте спремни на посљедице отуђења. “Фредо, ти си мој старији брат и волим те. Али никад немој ићи против породице. Никада. ” – Мајкл Корлеоне.

Никад не реагујте док сте емотивни
Радите након што размислите о свим могућим посљедицама које би се могле догодити у вашој глави. Размишљајте мудро и дипломатски. Емоционални испади, попут оних Сони Корлеонеа, који су га на крају срушили. Зашто? Зато што је постао предвидљив. Немојте никада постати предвидљиви. “Никад немој мрзити своје непријатеље. То утиче на твоје одлуке.” – Мајкл Корлеоне.

Држите пријатеље близу, а непријатеље још ближе
Увијек држите једним оком своје непријатеље и играјте шаховску партију свог живота с прецизношћу, преданошћу и тактиком. Одржавајте добре односе, иначе се нећете моћи вратити у игру. Поготово у јавности. Кад је Мајкл Корлеонеа застрашио сенатор Пат, једноставно је одговорио: “Моја понуда је ово… ништа.” Држао је сенатора у свом кругу и на крају га држао у руци.

Успоставите пријатељства из поштовања, посла и повјерења
Не можете бирати своју породицу, али можете бирати пријатеље. Размотрите предности које одређено пријатељство може донијети. Узмите у обзир и недостатке. Одважите предности и недостатке и пажљиво бирајте. “Пријатељство је све. Пријатељство је више од талента. Више је од владе, готово једнако породици.” – Дон Вито Корлеоне.

Криминалци на важним положајима су најмоћнији криминалци
Од Вол Стрита до Беј Стрита, међународни инвеститори и политичари, људи на високим положајима могу створити већи хаос и утицати на своју породицу на пуно гори начин од просјечног криминалца. Дакле, образовање и посао су ваш пут према горе, у више слојеве друштва. То је животна лекција коју морате прихватити ако желите постати успјешни и моћни. Просјечни улични криминалац неће се прославити у великој пословној шеми. “Адвокат с актовком може украсти више новца него човјек с пиштољем.” – Марио Пузо – Кум.

Ваш посао мора бити приватна ствар, о послу разговарајте само с члановима породице
Мајкл Корлеоне: “Не питајте ме за мој посао!” Не разговарајте о свом личном или породичном послу са странцима. Никад се не зна ко ће те податке искористити за своју личну корист, пише Слободна Далмација.

Насиље је задња опција
Кроз цијелу причу Кума провлачи се порука о давању предности дипломатији него насиљу. Кад једном рат започне, губе се животи, послови успоравају или потпуно застају, а то је финансијски разорно. “Не волим насиље, Томе. Ја сам човјек од послова. Крв је велики трошак.” – Соло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана