Друмски ратник поново вози VIDEO

Бранислав Предојевић
Друмски ратник поново вози VIDEO

ЛОС АНЂЕЛЕС - Компанија “Ворнер брос” најавила је издавање 4К Ултра и блу-реј колекција култне филмске франшизе “Побјесњели Макс” под називом “Побјесњели Макс - антологија”.

Овај луксузни бокс-сет садржи сва четири филма из постапокалиптичне серије режисера Џорџа Милера: “Побјесњели Макс” (1979), ““Побјесњели Макс - Друмски ратник” (1981), “Побјесњели Макс 3” (1985) и “Побјесњели Макс - Дивља цеста” (2015).

У питању је један од најпопуларнијих и најважнијих серијала у историји седме умјетности и зачетник поджанра филмова постапокалиптичне тематике, уз огроман утицај на све видове поп културе. Сам серијал су створили Џорџ Милер и Бајрон Кенеди, а Милер је режирао или корежирао сва четири филма уз крајње револуционарна рјешења у погледу мрачне, дистопијске приче, употребе камере и начина снимања акционих сцена те обиља брутално приказаног насиља. Чувени аустралијски глумац Мел Гибсон је играо главног јунака Макса Рокатанског у прва три филма, а Том Харди је преузео његову улогу у четвртом филму.

Први филм снимљен давне 1979. године најпознатији је аустралијски филм свих времена. Поред чињенице да је лансирао каријере Милера и Гибсона, филм је значајан по томе што је поставио темеље читавом поџанру сличне тематике. Такође на свој буџет од 100.000 долара зарадио је бише од 110 милиона долара, омогућивши тако снимање још три наставка. Треба поменути да је успјех цијеле франшизе скренуо пажњу на кинематографију седмог континента и читав низ одличних режисера из “Земље кенгура”, иако је Милер тврдио да није имао план за снимање серијала.

- Никада нисам хтио да направим други филм “Побјесњели Макс”, а камоли четврти, али они живе као измишљени ликови у вашој глави. Стално их одгурујем, јер желим да испричам друге приче, али они су се враћали и на крају сам завршио са четири снимљена филма и још два у препродукцији - рекао је Милер.

Са друге стране бројни режисери данашњице попут Џејмса Камерона, Квентина Таранина, Роберта Родригеза, Дејвида Финчера, Гиљерма дел Тора наводе Милеров серијал као један од кључних утицаја на њихово схватање и естетику филма. Комплетна франшиза са нагласком на дистопијским, апокалиптичним и постапокалиптичним темама инспирисала је бројне друге умјетнике да у свом стваралаштву користе изглед и атмосферу неких дијелова серијала. Магазин “Емпајр” изабрао је други дио “Побјесњелог Макса” за један од 500 највећих филмова свих времена, док је “Њујорк тајмс” ставио овај филм на своју листу најбољих 1.000 филмова икада. Ово је први пут да ће сва четири филма бити доступна у 4К резолуцији уз високу квалитету слике и звука. Колекција стиже у продају 2. новембра, а цијена износи 89.99 долара.

Нови звук и слика

Сви филмови имају нови “Долби Атмос” соундтрак ремиксован за окружење кућног биоскопа. Како је написано у саопштењу за јавност, резолуција 4К и високи динамички распон пружиће власницима “свјетлије, дубље и реалније боје за искуство гледања као никада до сада”. Такође, сет има специјалне додатке у виду коментара режисера Милера и сниматеља Дина Семлера, плус документарни филм “Рат на цести - стварање друмског ратника”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана