Друго издање фестивала “Cinema Parallels” у Бањалуци: Истраживање тренутка у којем живимо

Танјуг
Друго издање фестивала “Cinema Parallels” у Бањалуци: Истраживање тренутка у којем живимо

Након дуже паузе, филмски фестивал “Cinema Parallels” доживио је своје друго издање, а сви заинтересовани који су одлучили да посјете Градско позориште “Јазавац” имали су прилику да уживају неколико врхунских остварења.

Фестивал је отворен у четвртак навече, пројекцијом њемачко-аустријског филма “Space dogs”, у режији Елзе Кремсер и Левина Питера,  а биће затворен вечерас (субота). Програм овогодишње манифестације обухватиће укупно 14 филмова, које је изабрала умјетничка директорица фестивала Адријана Трухијо.

- Избор филмова ове године пружа флуидну картографију која истражује нашу тренутну ситуацију у којој се налазимо као људи. Више је него очигледно да је пандемија промијенила цијело друштво и да ове драматичне промјене и нови сценарији утичу и на филмове и начин на који гледамо на свијет - навела је она о овогодишњој селекцији.

Прве вечери емитован је и филм “Red Moon Tide” Луиса Патиња, а остатак фестивалског програма предвиђен је за филмове као што су “Торнадо”, “The Small Ones”, “Зашто мама вазда плаче?” и друге.

- Овај фестивал нам је важан јер слиједи још један, не мање важан стратешки циљ, а то је развијање снажније подршке за продукцију неафирмисаних умјетника. Стога и не чуди да је фестивал на конкурсу министарства изабран, не само као један од пет филмских фестивала које треба подржати, већ и као најбоље оцијењен фестивал, што је ријеткост, с обзиром на то да је ријеч о потпуно новом фестивалу, али је и одлична прилика да се такво повјерење оправда - рекла је на отварању фестивала помоћник министра за просвјету и културу РС Тања Ђаковић.

Она је назначила да фестивал скреће пажњу на важност умјетничког филма и отвара врата другачијем приступу филму од оног у биоскопима.

- Филм, као једна од најпопуларнијих умјетности, деценијама већ преноси искуства других људи, њихове животне приче и ону искру која живот чини тако драгоцјеним и чаробним. Као детаљни информативни ресурси, у свијету и у тренутку кад истина постаје луксуз, филмови су једна од оних савршених платформи за креирање пријеко потребног дијалога – додала је она.

Почетак пројекција сваке фестивалске вечери је 18 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана