Домаћи анимирани филм „Велики Робот” осваја награде по свијету

Танјуг
Foto: ГС

БЕОГРАД- Домаћи анимирани филм „Велики Робот” аутора Војина Васовића, у продукцији студија “To Blink Animation ”, освојио је недавно награду за најбољи краткометражни филм за дјецу на "Брејнинг" фестивалу у Данској, јавили су продуценти.

Остварење са енглеским насловом „Just For The Record" такође је тријумфовао на фестивалу „Мулти Мост" у Сремским Карловцима, где је однео награду за прво место у категорији „Филмови за децу и младе”.

Филм је до сада освојио 12 признања, а у протеклим мјесецима донио је ауторима награде за најбољу оригиналну музику - Далибору Бекеревићу, најбољи дизајн звука - Владимиру Керкезу, на Short Sounds филмском фестивалу у Великој Британији.

Такође, филм у колекцији има награду за најбољи анимирани филм на 68. Мартовском фестивалу у Београду и Специјално признање на Lighthouse интернационалном фестивалу у Њу Џерзију, у категорији кратког филма.

На завршеном конкурсу Филмског центра Србије за стимулацију квалитета, “Велики робот” је подржан као најуспјешнији домаћи анимирани пројекат протекле фестивалске године.

Учествовао је на врхунским фестивалима анимације, али је успјешно дистрибуиран и на престижној телевизијској мрежи HBO Europe, као и на каналима „ShotTv" и „Estat ТV" који покривају руске и балтичке територије, али и каналу „Super Channel", који има права за територују канадску дистрибуцију.

Током октобра филм је приказан на Фестивалу “Du Nouveau Cinema ” у Монтреалу, Куанду Интернационалном Фестивалу Анимације на Тајвану, Гвадалахара Фестивалу у Мексику.

Београдска публика имала је прилике да “Великог робота” гледа премијерно ове године на 18. издању Фестивала анимираног филма - “Балканима”.

У новембру филм ће се премијерно представити на “Ајуал филмском фестивалу” у Катару, чије ће издање моћи да се прати и онлајн.

Филм даље путује на Лондонски Интернационални Фестивал Анимације, док се у децембру приказује на фестивалу “ Alter Do Chao” у Бразилу.

 Анимирани филм о маленом роботу-диктафону Рецу, који покушава да се спријатељи са птицом не би ли му помогла да пресними своју меморију, написао је и режирао Војин Васовић, док арт дирекцију потписује Никола Степковић.

Прошле године анимирани пројекат је освојио главну награду на канадском фестивалу кратког филма "Canada Shorts" у Њу Брансвику и још три признања. Од 2.500 пристиглих филмова, „Велики робот" је био међу 20 одабраних за приказивање на Интернационалном фестивалу анимираног филма у Палм Спрингсу 2020.

Филм је био приказан и италијанској публици на „Punto Di Vista" фестивалу и Анимакидс програму Малог фестивала анимације, док је аустралијска премијера била за „Фликерфест - 30. Интернационални фестивал кратког филма" крајем јануара.

Анимирано остварење је реализовано у копродукцији са београдским студијом „Digital Ašets Tailors" и „To Blink Studiom" из Канаде, уз подршку Филмског центра Србије, града Крагујевца, Онтаријског фонда за умјетност и осталих званичних иностраних фондација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана