Документарни филм "Теслин народ" на америчком јавном сервису

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - Дугометражни документарни филм “Теслин народ” редитеља Жељка Мирковића биће приказан премијерно 16. фебруара од 19 сати на америчком јавном сервису ПБС у част Дана државности Србије, на каналу "WIZ World " из Кливленда, саопштили су продуценти.

Наратор остварења и у улози Николе Тесле у играном сегменту је домаћи глумац који живи дви деценије у САД - Жељко Димић или Џек Димић, а сценарио потписују Милош Растовић, Марко Лопушина, као и режисер и продуцент - Жељко Мирковић. Филм ће имати ТВ премијеру на WВИЗ - виртуелном каналу 25 групације Публиц Цастинг Сервице - ПБС, члан телевизијске станице из Кливленда, државе Охајо, што чини сестринску компанију чланице НПР - радио станице WЦПН и радија класичне музике WЦЛВ. Документарни филм "Теслин народ" до сада је уврштен у престижне архиве САД и свијета као што су Academy of Motion Picture Arts & Sciences, Library of Congreš Washington, D.C Harvard University Library, Boston Public Library, Columbia University Library, Yale University Library, New York Public Library:,:, и многе друге.

Запажени филмски пројекат је освојио многе награде по свијету и имао квалификације за Номинацију награде Оскар. Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана. Кроз приче истакнутих Срба поред Николе Тесле и Михајла Пупина, публика у филму упознаје и троструког добитника Пулицерове награде ВолтаБогданића, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке Академије наука, српске инжењере - творце Аполо програма, Оскаровце са наших простора - Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе чије је име уписано у историју. У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ðорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи "100 знаменитих Американаца" .

Такође, сценарио приповеда и многе занимљивости као што је да је чувена Џи Ај Џо играчка направљена по узору на једног српског хероја Михајла Пејића. "Теслин народ" је снимљен и као документарни серијал и целовечерњи биоскопски филм, рађен је у продукцији "Оптимистиц филма" и РТС-а, на иницијативу Тесла Сциенце Фоундатион из Филаделфије. Пројекат су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада САД у Београду и Савет за креативне индустрије председнице Владе Ане Брнабић, Српски Народни Савез (СНФ) из Питсбурга. Извршни продуценти су Никола Лончар, Ðорђе Јовичић, Микан Велиновић, Борислав Јовичин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана