Документарац “Звук Сан Франциска: Мјесто у времену” стиже 26. августа

Бранислав Предојевић
Документарац “Звук Сан Франциска: Мјесто у времену” стиже 26. августа

ЛОС АНЂЕЛЕС - Студио “МГМ” објавио је први трејлер за пројекат “Звук Сан Франциска: Мјесто у времену”, документарни серијал из два дијела који се бави легендарном рок сценом сјеверне Калифорније током друге половине 60-их.

Документарац, чије је премијера заказана за 26. август, а друга пројекција за 27. август, долази од истог тима који је продуцирао и режирао хваљени документарни филм “Лаурел Кањон”, а који чине режисери Алисон Елвуд и Аношх Тертзакијан, те продуцент Френк Маршал, који су за свој рад награђени бројним признањима укључујући и награде “Еми”.

Калифорнијски град Сан Франциско је од 1965. до 1975. године пружио изузетно плодно окружење за рађање музичких група као што су “Грејфул Дед”, “Џеферсон Еирплејн”, “Слај енд Фемили Стоун”, “Моби Грејп”, те умјетника попут Џенис Џоплин, Карлоса Сантане, Стива Милера и многих других музичара. Осим тога, значајни фестивали као што су Монтереј поп, Алтамонт и Вудсток довели су музичаре из Сан Франциска на топ листе широм планете у то вријеме.

Извршни продуцент филма Френк Маршал каже да је овај пројекат рађен из властитог искуства.

- Баш као и са филмом “Лаурел Кањон”, лично сам проживио овај изванредан музички период и редовно посјећивао сцену Сан Франциска, тако да сам узбуђен што ћу поново радити са истим невјероватним тимом који смо окупили да креирамо претходни филм - рекао је Маршал.

Филм, по ријечима Алисон Елвуд, истражује креативну експлозију у Сан Франциску, која је катализирала и учврстила национални  покрет познат као Љето љубави за цијелу једну генерацију, пратећи развој музичке сцене четврти Хајт Ешбури, промотора попут Била Грејема и фестивала који ће промијенити рок историју.

- Одушевљени смо што откривамо нови поглед на ово експлозивно креативно и музичко мјесто у времену кроз никад виђени архивски материјал и личне приче оних који су живјели и дисали сцену Сан Франциска. Људи мисле да знају о чему се радило у Љету љубави, али дводијелни филм баца и свјетло и мрак на оно што се заиста догодило током психоделичне ренесансе  - навела је Елвудова.

У првој најави филма приказан је и млади Боб Дилан који хвали сцену сјеверне Калифорније, изјављујући да “Џеферсони” свирају у Филмору и да би волио да иде на свирку, док лик Џери Гарсија описује сцену чији је нераскидиви дио био ријечима “Не размишљамо ни о каквој врсти моћи, револуцији или рату, само о музици и слободи”.

Сцена

Појам “Звук Сан Франциска” односи се на рок музику коју су изводиле уживо и снимале групе са сједиштем у Сан Франциску од средине шездесетих до раних седамдесетих. Бендови су били директно повезани са заједницом контракултуре у Сан Франциску, посебно у округу Хајт Ашбури, гдје су под утицајем традиционалних форми америчке музике и утицајима албума “Битлса” и Боба Дилана створили нови звук који ће постати као психоделични рок. Одликовала га је склоност према импровизацији, разбијање троминутне форме поп пјесме и текстуалне теме које су се бавиле разбијањем друштвених норми, употребом наркотика и антиратним порукама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана