Документарац о Хемфрију Богарту: Холивудска легенда и све његове жене

Рајко Вуковић
Документарац о Хемфрију Богарту: Холивудска легенда и све његове жене

ЛОС АНЂЕЛЕС - Изашао је први трејлер за дуго очекивани документарац “Богарт: Лифе Цомес ин Фласехес”, који се бави животом и каријером легендарног глумца и холивудске иконе Хемфрија Богарта.

У питању је студиозни документарни филм редитељке Кетрин Фергусон, у коме је прича о глумцу испричана у потпуности на прилично чудесан начин, властитим Богартовим ријечима, користећи за нарацију изјаве из архивских снимака и интервјуа.

Филм доноси причу о врхунском глумцу који је стекао славу касно у својој каријери, али је до преране смрти оставио неизбрисив траг у историји филмске умјетности. Богартова каријера протезала се од филмова “Они возе ноћу”, затим “Малтешког сокола”, “Благо Сијера Мадре” и “Великог сна” до “Казабланке” и “Сабрине”. Богарт је освојио свог јединог “Оскара” за филм “Афричка краљица” из 1952. године, а умро је 1957. у 57. години живота након борбе с раком једњака. Иза њега су остала четири брака и двоје дјеце.

У свом стварном животу овај чувени шмекер, склон алкохолу и цигаретама,  имао је тенденцију само да  добије дјевојку коју жели што је на неки начин суштина филма Фергусонове, у којем се на фасцинантан начин обликује Богартов живот кроз његове односе са женама. Ради се о биографској причи која прати другу страну америчког глумца, ону страну личности која је далеко мање позната. Редитељка филма наводи да је увидјела да би проучавање ових неиспричаних прича омогућило публици да схвати звијезду “Казабланке” и “Великог сна” на нов, сложенији начин кроз фасцинантан Богартов однос са женама.

A person in a suit and hatDescription automatically generated

- Када смо почели проучавати Богартову причу сагледавањем кључних жена у његовом животу које су имале важну улогу у његовом успјеху схватили смо да су све, осим његове четврте супруге, Лорен Бекол, остављене као фусноте у историји. Осјећали смо се као да ту има доста недоречености и било би бесмислено испричати његову причу, а да се не удубимо у њихову - рекла је Фергусонова. 

Филм прати Богартове тешке глумачке почетке, у вријеме када је увјерен да никада неће остварити каријеру док се бори с алкохолизмом и низом “ужасних” улога. Унутар тог релативно устаљеног наратива упознајемо још једну скривену страну његових раних година кроз Богартов однос са његовом првом супругом, глумицом Хелен Менкен, фокусирајући се на њено учешће у представи “Заробљеник” из 1926. године, контроверзном и радикалном комаду и судбини заљубљене жене у мушком свијету. Богарт ју је охрабрио да уради представу и подржао њен садржај. Менкенова је ухапшена због свог учешћа, а представа је забрањена подстичући Богартову доживотну и све конфликтнију борбу против цензуре у Холивуду.

Једнако тако филм прати брак са глумицом Мери Флипис те бурну везу са бродвејском глумицом Мајо Метот, која је осим велике страсти била испуњена великим проблемима, укључујући пожаре у кући, покушаје самоубиства и слично, покушавајући да баци ново свјетло на љубавни однос двоје глумаца, од којих је једном каријера у успону, а другом у паду.

Документарац је настао у продукцији студија “Универзал”, а сценарио су написали редитељка филма Кетрин Фергусон и Елонор Емтејџ. Премијера се очекује 15. новембра.

Ауторка

Кетрин Фергусон је рођена у Белфасту, награђивана је редитељка и списатељица. Најпознатија је по свом првом дугометражном и  документарном филму “Нотхинг Цомпарес” о чувеној музичарки Шинејд О’Конор који је премијерно приказан на “Санденсу” 2022. Филм је приказан широм свијета у биоскопима и освојио је више награда. Кетрин је такође постала позната као аутор музичких спотова за умјетнике као што су Леди Гага и Нена Чери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана