Дневник једне тинејџерке побједник ФЕСТ-а

Приредила: Мирна Пијетловић
Дневник једне тинејџерке побједник ФЕСТ-а

Београд - Свечаном додјелом награда у недјељу увече спуштена је завјеса на 44. издање једног од најпрестижнијих филмских фестивала у региону - београдског ФЕСТ-а.

"Београдски побједник" за најбољи филм у главном такмичарском програму додијељен је филму "Дневник једне тинејџерке" у режији Маријел Хелер.

- Овај филм је апсолутни фаворит међу жиријем због хуманистичког погледа на живот, талента и хумора, а то је нешто што нам је свима потребно у животу - гласи образложење интернационалног петочланог жирија којим је предсједавао Павел Лунгин.

Уз њега су у жирију били Дарко Бајић, Христина Поповић, Јанко Поповић Воларић и Гјермунд Гисволд.

Маријел Хелер је такође освојила награду за најбољу режију уз образложење да је "редитељ успела да створи рањиву прославу филма на свеж и неосуђујући начин."

Филм који је жири емотивно дотакао због трагичне, али уједно и топле љубавне приче двоје младих људи заробљених у бруталном друштву "Одбране" у режији Давида Паблоса, освојио је награду жирија. 

Награду за најбољи сценарио освојио је Рамин Бахрани за филм "99 Домова" који је "награђен због релевантне и јаке приче о човеку који прави уговор са ђаволом како би спасио своју породицу".
Награда за најбољу глумицу додијељена је Бел Паули за улогу у филму "Дневник једне тинејџерке", док је за најбољу мушку улогу награђен Мајкл Шенон за ролу у филму "99 Домова".

Београдски побједник за најбољи филм у националној селекцији додијељен је филму "Влажност" у режији Николе Љуце, у продукцији Наташе Дамјановић и Владимира Видића. 

- Филм који својим аутентичним изразом и специфичним стилом најављује неки нови и значајан глас српског филма", гласи образложење жирија којим је предсједавао Драган Бјелогрлић, а уз њега су о наградама одлучивали Вук Ршумовић, Козмина Стратан, Невио Марасовић и Бернд Будер. 

Тако је награда жирија припала филму "Поред мене" редитеља Стевана Филиповића, док је за најбољу режију награђен Никола Љуца.

Милена Марковић освојила је награду за најбољи сценарио филма "Отаџбина", а награда за најбољу женску улогу додијељена је Мирјани Карановић за улогу у филму "Добра жена".

Награда за најбољу мушку улогу отишла је у руке Милоша Тимотијевића за улогу у филму "Влажност", а
редитељ филма "Панама", Павле Вучковић, награђен је за најбољи деби.

Београдски побједник за најбољи филм у мањинској српској копродукцији додијељен је остварењу "С оне стране" Зринка Огресте који је такође освојио награду и за најбољу режију.

Награда за најбоље глумачко остварење додијељена је Лани Барић за улогу у филму "Ти мене носиш".

Жири такмичарског програма "Границе" радио је у саставу Слободан Шијан, Драган Јовићевић и Марко Његић, и НИН-ову награду за најбољи филм додијелио је филму "Лудо" индијског редитеља Каушика Мухарџија. Специјалну награду, жири додјељује филму "Тужни час", тајландске редитељке Ануће Буњаватане.

Награду "Небојша Ђукелић" жири у саставу Зоран Јанковић, Стјепан Хундић и Фети Даутовић додијелио је филму "С оне стране" Зринка Огресте, а специјалну награду понио је филм "Влажност" Николе Љуце.

Новоуспостављену "Политикину" награду "Милутин Чолић", додјељивали су Дубравка Лакић, Душан Милић и Мики Манојловић. Они су наградили филм "Добра жена" у режији Мирјане Карановић.

Жири ФЕДЕОРА, Ненад Дукић, Рита ди Санто, Тончи Валентић, Владан Петковић, награду за најбољи филм у интернационалној селекцији додијелио је филму "Медитеран" редитеља Јонаса Карпигнана, а награду за најбољи филм у домаћој селекцији освојио је "Поред мене" Стевана Филиповића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана