Ђурица: Пандемија жестоко погодила позориште и глумце

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Глумац Александар Ђурица, гост је нове епизоде видео серијала „Тањуг Рефлектор“ у којој истиче да су позориште, а нарочито глумци жестоко погођени пандемијом вируса ковид 19.

Александар Ђурица је један од најцјењенијих глумаца у Србији, а позоришну публику је посебно одушевио улогом у представи „Вуци и овце“ Александра Островског у режији Егона Савина, која је 25.септембра премијерно изведена у Народном позоришту.

Ђурица напомиње да му је најтеже у процесу стварања представе било прилагођавање комада који је писан 1875 године у данашње вријеме и карактере људи.

„Уз редитеља Егона Савина покушали смо да приближимо публици класику. Намера нам је да обезбедимо театарску меру препознавања истх друштвених странпутица које су владале у 19 веку баш као и данас“, казао је Ђурица.

Како каже у земљама некадашњег источног блока још увек нису успостављене институције и системи који би штитили права грађана.

„Још увек траје дивља транзиција у свим тим земљама које се боре против корупције и отимачине капитала. Људи у тим земљама су некада вуци, а чешће су овце...Све зависи за какве се околности изборе“, рекао је Ђурица.

Према његовим ријечима пандемија вириса ковид 19 жестоко је погодила позориште, а нарочито глумце.

„Многи говоре да је позориште сигурно место за публику. Егон Савин је поставио питање шта се дешава са глумцима у пандемији. На страну напетост која је све већа у свим сегментима друштва, па и у позоришту, али безбедност глумаца на сцени је веома упитна. Природа посла је таква да смо на сцени без маски. Ми морамо да имамо обавезну вакцинацију или ригорозна тестирања пре сваке представе“, казао је Ђурица.

Цијењени глумац каже да су упркос свему људи жељни позоришта.

„Верујем да ће се све вратити у нормалу. Пре свега због континуитета позоришта и те заједничке енергије свих нас која доводи до добре представе“, казао је Ђурица.

Он је дио новог пројекта Радоша Бајића под насловом „Хероји Халијарда“.

„Верујем да ће филмска прича о спасавању савезничких пилота сакривених по имањима српских домаћиина, бити примљена са мање контраверзи од његовог серијала ''Равна гора''. Спасавање савезничких пилота је догађај о којем се мало зна. Такав подухват је на част нашег народа и треба осветлити“, казао је Ђурица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана