Дизнијева Алиса слави 65. рођендан

Приредила: Александра Глишић
Дизнијева Алиса слави 65. рођендан

Бањалука - Дјетињство је готово незамисливо без путовања кроз чаробне авантуре описане у култној књизи Луиса Керола "Алиса у земљи чуда", која је више пута оживјела и на филмском платну.

Роман је 1865. написао енглески писац Чарлс Латвиџ Доџсон под псеудонимом Луис Керол. Волт Дизни је 1951. године овај класик литературе за дјецу претворио у дугометражни цртани филм, а 2010. године прича о Алиси доживјела је и премијеру на биоскопском платну, у филму који је режирао Тим Бартон, са Ен Хатавеј у главној улози.

Маштовити и узбудљиви садржај учинио је ову књигу безвременом. Лик Алисе заправо је инспирисан кћерком шефа Луиса Керола. Хенри Лидел, декан цркве Исуса Христа на Оксфорд колеџу, био је супервизор Луису Керолу, док је он био професор математике. Писац је био јако добар породични пријатељ Лиделових.

Мало је познато да је илустратор књиге мрзио прво издање. Џон Тенијел био је илустратор првог издања и није му се свиђало како су цртежи били урађени.

Интересантно је да прича о Алиси никада не би угледала "свјетлост дана" да се није допала дјеци из породице Лидел. Керол је почео да прича о Алиси док је са дјецом својих пријатеља путовао бродом, а малишани су инсистирали да им је понови неколико пута. То га је инспирисало да причу "пребаци" и на папир.

Први филм "Алиса у земљи чуда" снимљен је 1903. године. Прву верзију филма направили су Сесил Хепворт и Перси Стоув само неколико година након што је Керол преминуо. Филм је трајао само 12 минута. Оригинални рукопис романа може се наћи у Лондону. Рукопис је заправо насловљен "Алисине подземне авантуре" и смјештен је у Британској библиотеци.

Јако је занимљиво да су оригиналне илустрације заправо резбарије. Тенијелови цртежи су били урезани у дрво, а онда су користили блокове како би направили копије књиге. Керол је желио да књигу наслови и као "Алисине авантуре у земљи патуљака".

Иако је касније роман оцијењен као веома необична књига, права "Алиса" је мислила да је Керолова прича сасвим једноставна. Сестрице Лидел пронашле су много сличности са правим људима и карактерима у књизи. На примјер, поредиле су свог учитеља ликовног са корњачом у књизи.

Популарни редитељ Тим Бартон 2010. режирао је филм "Алиса у земљи чуда", гдје се у главним улогама појављују Мија Васиковска, Џони Деп, Хелена Бонам Картер и Ен Хатавеј. Филм је инспирисан и књигом "Алиса с оне стране огледала" из 1871, која је наставак култног романа.

Васиковска игра деветнаестогодишњу Алису која се, тринаест година послије своје претходне посјете, враћа у земљу чуда, гдје њени становници сматрају да је она једина особа која може да убије змајолико створење које их малтретира.

Литерарни апсурд

Роман "Алиса у земљи чуда" сматрају једним од најкарактеристичнијих представника такозваног жанра литерарног апсурда. Структура ове књиге имала је огроман утицај, првенствено у жанру фантастике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана