Димић: "Кључ" је жанровски филм какав се не гледа сваки дан

Танјуг
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД - Гост нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор био је глумац Џек Димић који је говорио о својим улогама у новом филму "Кључ", као и о "Златном резу 42" ког треба да сними редитељ Лордан Зафрановић.

Димић је рекао да је "Кључ" редитеља Марка Сопића "жанровски филм који се не гледа сваки дан у региону", односно једна врста интриге приказана на холивудски начин са елементима трилера, акције и љубавне приче.

У филму играју Соња Колачарић, Радивоје Буквић, Бранимир Поповић, Мирко Влаховић, Растко Јанковић и друга, а Димић је истакао да су његове колеге добро одабране и да су "сви одрадили јако добро свој посао". Димићу је био интересантан сценарио који потписују Бојана Ђоковић и Миладин Шеварлић, а поготово његов лик кардинала.

"Прихватио сам то као врсту новог изазова јер никад нисам радио на италијанском на филму. Могу да се споразумевам на италијанском али га не говорим течно. Волим да бирам тежи пут и за сада је добро", рекао је Димић. Упитан како гледа на постпандемијску будућност филмске индустрије, Димић се присетио интервјуа са Дејвидом Бовијем који је рекао да "дели свет до интернета и после интернета", док је он додао да се боји "да морамо да размишљамо о свету пре пандемије и после".

"Узела је данак. Сви су платили цену и филмска индустрија. Тешко ми пада што се живи контакт, кастинг процес свео на компјутере и екране. Колико год неком звучало тешко да се бије за улогу са 500,600 људи у Америци, мени је представљало посебно задовољство да покажем шта знам", рекао је глумац. Према његовим речима, губитак живог контакта је "још једна врста дехуманизације у нашим животима", али и у глумачкој професији.

Говорећи о предстојећем снимању Зафрановићевог "Златног реза 42" Димић је оцијенио да је то "један од најзначајнијих фимова у региону у последњих 30 година". Према његовим речима, Арсен Диклић је написао један од најбољих сценарија које је прочитао, а "Златни рез 42" ће бити и један најзначајнијих филмова "за све нас који живимо у региону који нам је остао од Југославие".

Димић је оценио да ће "Златни рез 42" бити јако битан и да ћемо много да научимо из Зафрановићевог филма, као и да ће "коначно ставити тачку на тај историјски период на овим просторима на најбољи могући начин - истином и документом".

"Све што се се дешава у филму је базирано на документима. Све се то десило. И знам да ће бити страшно за гледати, али свака истина, па и она најмрачнија, је боља од најлепше лажи", истакао је глумац. Димић је открио да је добио "незахвалан задатак" да игра заповедника логора, да је та улога супротна од свега што мисли о себи и својој породици, пошто ће тумачити "један од мајмрацнијих ликова". "Отац каже: ''Сине ђед ти се преврће у гробу''.

Пошто је мој ђед убијен овде на Сајамишту у време Независне Државе хрватске. Моја бака је убијена пред мојим оцем у логору Церовљани код Јасеновца", рекао је Димић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана