Прле и Тихи поново у акцији!

Рајко Вуковић
Прле и Тихи поново у акцији!

БЕОГРАД - Култна серија “Отписани” у новом дигиталном обновљеном издању враћа се 29. августа на првом програму РТС-а од 22 часа.

Публика ће имати прилику да поново погледа 13 рестаурисаних епизода оригиналне серије и прати доживљаје групе младих илегалаца у окупираном Београду за вријеме Другог свјетског рата.

Легендарна серија настала је према истоименој књизи Драгана Марковића прије пола вијека, давне 1974. године, у продукцији Телевизије Београд. Серију је режирао Александар Аца Ђорђевић, а сценарио су написали заједнички Драган Марковић и недавно преминули сценариста Синиша Павић.

Сам Павић једном приликом је говорио како је серија имала чудну генезу настанка и да је постојала велика вјероватноћа да се не емитује због текста који су читали тадашњи уредници Вук Крњевић и Љуба Радићевић.

- Мене су позвали тада и рекли да неће бити снимања, јер је текст пун стереотипа, једносмјеран и сувише партијски, самим тим да је неприхватљиво за телевизију и тражили су од мене да променим дијалоге. Прочитавши сценарио рекао сам им да овде мора све да се мења осим ликова, иако почнем да мењам дијалог, бојим се да ћу морати и драматургију да претурам, јер је нема много. Они су ми дали одрешене руке кад је у питању сређивање текста и навели су да ћу бити један од коаутора, што ми се није допадало, зато што ми се акциони жанр какав је створен у партизанским филмовима није допадао, али сам на крају ипак прихватио. Посебно ми је драго што сам тим ликовима са београдске калдрме дао карактер, људску боју и приближио оним људима који су заиста тако говорили, а имао сам прилику да познајем неколико њих, што ми је наравно доста помогло у писању - говорио је Павић.

Главне улоге су играли великани домаћег глумишта: Драган Николић, Воја Брајовић, Александар Берчек, Мики Манојловић, Стево Жигон... А поред водећих улога велику популарност су стекли споредни ликови које су тумачили: Павле Вујисић, Злата Нуменагић, Чедомир Петроивић, Раде Марковић, Драгомир Фелба и многи други.

Прва епизода ове хит-серије премијерно је приказана 22. децембра 1974, док је задња емитована 16. марта 1975. уз сјајну реакцију публике.

Ликови из серије су веома одударали од стереотипа комунистичких илегалаца, јер се радило о обичним људима са друштвене маргине, уличним херојима, шверцерима, студентима, са свим својим људским врлинама и манама. Сам комунизам се у серији веома ријетко спомиње и она је оријентисана на приказивање обичног човјека у борби против окупатора уз вјешт сценаристички потпис Синише Павића.

Ношена одличном глумачком екипом и динамичном режијом серија је била огроман хит свог времена и стекла је огромну популарност широм Југославије, а та популарност и данас након 50 година не јењава, јер ће публика поново чути рафале Прлета и Тихог, уз нови квалитет слике и звука.

Музика

Неизоставно од велике важности за ову серију биле су музичке теме Миливоја Миће Марковића, који је дао печат и препознатљивост уводне и завршне шпице са својим маестралним композицијама.

Марковић, иначе дипломирани џез музичар, радио је као музички уредник у Телевизији Београд и био је стални члан Џез оркестра Радио-телевизије Београд. Ипак, његова лична карта остала је музика за “Отписане” из 1972, својом мјешавином џеза, фанка и класике очарала је генерације публике, а свирали су је од Гуче преко свадби до симфонијских оркестара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана