Десет филмова који су непогрешиво предвидјели будућност

ГС
Десет филмова који су непогрешиво предвидјели будућност

Многа остварења седме умјетности позната су по томе што су деценијама прије настака одређених појава донијела прилично јасне поруке о њима.

У тренутку снимања припадали су жанру научне фантастике, међутим, ови наслови данас су тек осврт на неке од већ устаљених феномена наше свакодневице. Мобилни телефон, Јутјуб, ријалити програм, па чак и пандемија коронавируса, само су неке од појава које су деценијама пре свог настанка предвиђене у филмовима.

1. Труманов шоу

"Труманов шоу" је амерички филм из 1998. године који је режирао Питер Вир и предвидио је стварање популарних ријалити емисија попут "Великог брата", "У корак са Кардашијанима" и многих других. Наиме, радња се врти око Трумана Бербанка (Џим Кери) кога је по рођењу усвојила једна телевизијска кућа како би се снимала емисија заснована на воајеризму. У ту сврху направљен је чак и градић у којем 5.000 камера непрестано емитују сваки Труманов корак, од јутра до мрака.

2. Ратне игре

Режисер Џон Бедем снимио је 1983. године остварење под називом "Ратне игре", које је предвидјело кибернетичко ратовање. Филм прати компјутерског генија Дејвида Лајтмена (Метју Бродерик) који случајно проваљује у тајни суперкомпјутер који контролише целокупни нуклеарни арсенал Америке и тада игрица почиње.

3. Видеодром

Овај филм Дејвида Кроненберга снимљен је пре више од три деценије и у њему се главни јунак Макс Рен сусрео са телевизијским каналом сличног садржаја као што је то данас Јутјуб.

4. Забрањена планета

Јунаци овог филма снимљеног давне 1956. године користили су се малим комуникационим, бежичним справама, које су могли да носе свуда са собом. Тако је овај филмски класик предвидео употребу мобилних телефона.

5. Жена на Месецу

“Жена на Месецу” је њемачки неми научнофантастични филм снимљен 1929. у режији Фрица Ланга, базиран на истоименом роману његове супруге Тее фон Харбоу. Иначе, деценијама прије него што је НАСА послала човјека на Месец, у њему су дате запањујуће тачне прогнозе о будућности истраживања свемира.

6. Цревна напаст

Џим Кери је у “Цревној напасти” 1996. године глумио инсталатера кабловске телевизије који је указао на све погодности кућне забаве: ускоро ће свако америчко домаћинство имати интегрисану телевизију, телефон и рачунар! Људи ће моћи да на једном каналу посете Лувр, а на другом да гледају женско рвање. Такође, моћи ће да купе све што им падне на памет од куће или да играју Мортал Комбат с пријатељима из Вијетнама. Могућности ће заправо бити бројне!

7. Вечни сјај беспрекорног ума

Ова романтична фантазија из 2004. говори о захвату брисања сјећања. Наиме, то је данас и могуће, јер су холандски научници успјели да избришу трауматска сјећања пацијената.

8. 2001: Одисеја у свемиру

Оскаром награђено постигнуће легендарног Стенлија Кјубрика указало је на много ствари које чине савремени живот: данас не само да користимо таблете, већ је покренут и тренд свемирског туризма.

9. Звездане стазе

У првом филму научнофантастичног серијала "Звездане стазе" предвиђене су справе, геџети које данас користимо: блутут слушалице, универзални преводиоци на нашим паметним мобилним телефонима итд.

10. Зараза

Филм "Зараза", дело Стивена Содерберга из 2011. године, доживљава нову популарност захваљујући коронавирусу. Остварење оригиналног назива "Цонтагион", прати ширење вируса МЕВ-1 док се глобални здравствени систем и научници труде да му "стану на крај".

Према статистици, "Зараза" је била траженија откако се појавио коронавирус, него у вријеме кад је била актуелна, будући да ситуација из филма доста подсећа на пандемију коронавируса, који је тренутно распрострањен широм свијета, иако, за разлику од вируса из филма, стање није толико драматично.

Филм "Зараза" премијерно је приказан 2011. године. Са буџетом од 60 милиона долара, зарадио је око 130 милиона. Улоге тумаче нека од најславнијих имена савременог филма: Мет Дејмон, Кејт Винслет, Гвинет Палтроу, Џуд Ло и многи други, преноси б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана